Bluffreportage i Expressen – riggat av särföreningen VoF

Foto: Montage faksimil expressen.se

Expressen är kanske den svenska dagstidning som flest gånger varit i blåsväder genom åren och anmälts och åtalats för felaktig information (till exempel faktafel, lögner, förtal). Nu har tidningen gått steget längre och börjat med riggade intervjuer.

Den 3 januari i år publicerade Expressen artikeln ”Kundernas ilska mot hälsokostkedjan”, ett ”avslöjande” reportage där tidningens journalist, Atilla Yoldas, intervjuar och citerar Claes Nyberg (knuten till Centerpartiet). Det visar sig nu att både Atilla Yoldas (journalisten) och Claes Nyberg (intervjuobjektet) sympatiserar med/är medlemmar i läkemedelsbranschens lobbyförening VoF. Yoldas är aktiv medlem i VoF:s Facebookgrupp sedan 2013, Nyberg sedan 2008.

Artikeln handlar om produkten kolloidalt silver som föreningen VoF startade en häxjakt mot redan för drygt tre år sedan. Kolloidalt silver anses vara ett konkurrenskraftigt ”hot” mot läkemedelsindustrins produkter. Många medlemmar i VoF har egna privata intressen i läkemedelsindustrin. Som om detta inte är besvärande nog så är dessutom Yoldas artikel full av faktafel och rena lögner om kolloidalt silver, ett förfaringssätt som VoF gjort till sitt signum.
Största faktafelet är att produkten skulle vara förbjuden att sälja. Det talas i artikeln om att det är en nanosilverprodukt, vilket är felaktigt. Med nano-silver menas en produkt som till mer än 50% består av silvernanopartiklar. Elektrolytiskt tillverkade produkter klassas som joniska produkter då de till mer än 50% består av silverjoner och dessa produkter är godkända för desinfektion av dricksvatten (produkttyp 5 enligt Kemikalieinspektionen). Fördelningen i produkten som ”artikeln” tar upp är 70% silverjoner och därför godkänd.
Att kompisar intervjuar varandra i syfte att föra fram en förenings särintressen är inte förenligt med opartisk journalistisk rapportering. Att det dessutom görs på ett bedrägligt sätt och för att pådyvla allmänheten falsk information känns ytterst beklagligt.

Detta fenomen, låt oss kalla det ”fake news”, drabbar inte bara Expressens utan också i förlängningen hela medias trovärdighet. Det slår inte minst tillbaka mot tidningen själv – härmed blir ju alla artiklar i Expressen otillförlitliga. Dominoeffekten är i rullning.

Stefan Whilde, författare, skribent, debattör

 

Länk till artikel i Expressen:

https://www.expressen.se/halsoliv/kundernas-ilska-mot-halsokostkedjan-utnyttjande-av-manniskors-halsoangest/

Länk till filmen Kampen om hälsoparadigmet och VoF-bluffen i Smålandsnytt:

https://www.youtube.com/watch?v=SRUtMbgk7Vc


TILLÄGG:

VoF har nyligen medverkat till ett mediedrev mot kolloidalt silver som startade med ett TV-program i finsk TV. Där framträdde VoF:aren Dan Larhammar för att sprida en vilseledande bild av kolloidalt silver. Efter det finska TV-programmet startade en livlig debatt som lett till en polisanmälan mot föräldrar som ger kolloidalt silver till sina barn.

Den 5/1 2018 meddelande VoF att de tilldelar sitt pris Årets Förvillare 2017 till Life-kedjan för att de bland annat säljer kolloidalt silver i sina butiker.

Länkar:
https://svenska.yle.fi/term/yle/18-263995
http://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2017/

640 montage HALSOLIV ARTIKEL KS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

40 024Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>