March 4, 2018

Regeringen anslår 600 000 kr till ny utredning av narkolepsiskandalen

630-regeringen-utreder-narkolepsi

Nu ska kunskapsluckorna fyllas om uppkomst och behandling av sjukdomen narkolepsi, som drabbade många unga efter massvaccineringen i Sverige 2010. Regeringen har under hösten 2016 gett Vetenskapsrådet uppdraget och avsätter 600 000 kr för en ny utredning, som är en uppföljning av en tidigare utredning från 2011/12.
Uppdraget går, liksom det förra, ut på att kartlägga forskning med relevans för uppkomst och behandling av narkolepsi och att identifiera kunskapsluckor inom området. Det nya med den här utredningen är att den görs i samråd med de drabbades förening ”Narkolepsiföreningen Sverige” och andra berörda.
Detta kanske kan driva utredningen i en annan riktning, än om enbart myndigheter som tenderar att ”skydda sin egen rygg” själva utreder saken. Ett tydligt exempel på hållningen, att myndigheter skyddar varandra, kunde man se i SVT Aktuellt den 20 maj 2016. I en omtalad intervju i SVT Aktuellt, vägrar statsepidemiolog Anders Tegnell svara på frågan om man vet vad i vaccinet som orsakade narkolepsi. För honom är det viktigare att upphandla vaccin till framtida pandemilarm. Biverkningarna får ”läkemedelsmyndigheterna” ansvara för, menar Tegnell.

Uppdraget med den nya narkolepsiutredningen ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 april 2017.

Bakgrund:
Det var efter ett pandemilarm från WHO 2009 som det beslutades att Sveriges befolkning skulle erbjudas influensavaccinet Pandemrix. Detta ledde till stor tragedi för många familjer, då 100-tals barn drabbades av ett livslångt lidande i forma av sjukdomen narkolepsi. Efter denna skandal har det varit svårt att få ansvariga att ta till orda om händelseutvecklingen.

Länkar:

Uppdraget från regeringen:
http://www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2016/12/uppdrag-att-genomfora-en-kartlaggning-av-forskning-med-relevans-for-uppkomst-och-behandling-av-sjukdomen-narkolepsi/

http://www.regeringen.se/4ad6ee/contentassets/72ab9f3c873e449aad09093059269c65/uppdrag-att-genomfora-en-kartlaggning-av-forskning-med-relevans-for-uppkomst-och-behandling-av-sjukdomen-narkolepsi.pdf

Se video med Anders Tegnell som vägrar svara på frågan om han vet vad i vaccinet som orsakade narkolepsi:
https://www.youtube.com/watch?v=e1m1_XwXzrs

anders-tegnell

6 comments on “Regeringen anslår 600 000 kr till ny utredning av narkolepsiskandalen

  1. Man utformar ju sin politik med den kunskap som man besitter.

    Och dom i regeringen tar då hjälp av utomstående experter som visar sig i detta specifika fallet vara ”lobbyister” för läkemedelsbolagen som sakkunniga i just folkhälso- sjukvårds- och idrottsfrågor men som företräder starka intressen i just dom här ämnena. http://www.forskning.se/2010/06/17/statssekreterare-politiska-tjansteman-med-stor-makt/

  2. Satt och läste om lite om vår Folkhälso- och sjukvårdsminister, Gabriel Wikström som uttalar sig så säkert i sjukvårdfrågor, man skulle kunna tro att han besitter en massa kunskap i dom ämnena som han är minister för, men det visar sig att han bara är en marionett som går andras ärenden.

    Gabriel Wikström blev kritiserad vid utnämnandet till folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister 2014 på grund av sin bristande utbildning och erfarenhet. Han är ung och kommer direkt från ungdomsförbundet, och då har man inte så stor erfarenhet av sjukvården, och då fick han en statssekreterare med mycket makt i bestämmande frågor som heter Agneta Karlsson tidigare Chef för samhällskontakter på GlaxoSmithKline som sin närmsta medarbetare som visste hur en slipsten ska dras. och som berättar vad Daniel ska ska säga och dirigerar han till nya stordåd som gynnar lakemedelsbranchen. http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/10/07/agneta-karlsson-blir-statsse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 966Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: