March 4, 2018

Helt rätt att behandla patienter som om de vore bilar ?

630-buttner-arcadia

Se videoklippet med Dr. Christian Bûttner från Arcadia Praxisi Klinik. Klicka på länken nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=vNE1iNUMjSM

Det gängse och från myndigheter sanktionerade sättet att se på patienter som är sjuka och behöver hjälp, är att de fungerar ungefär som bilar. Det finns så kallade vetenskapliga mallar, som ska passa på alla med samma diagnos. Detta enas beslutsfattande politiker om att med samhällets resurser stötta till 100% . Det anses vetenskapligt och seriöst.
På komplementärmedicinska kliniker är synen en helt annan. Där är patienten i centrum, inte protokollet eller behandlingen. Ett exempel där detta synsätt implementeras är på Arcadiakliniken i tyska Bad Emstal. På denna klinik utövas komplementärmedicinsk cancerbehandling där de valt att fokusera på så skonsamma behandlingar som möjligt och på att stärka patientens eget immunförsvar och förmåga till läkning.

I ett videoklipp här med Dr. Christian Bûttner från kliniken förklarar han att tänket ”one size fits all” inte fungerar. Vi kan inte behandla människor som om de vore bilar, menar han. Alla är inte likadana.
Men hit skickas inga patienter med t. ex. svenska skattemedel. För att kunna få denna typ av behandling, så får patienten betala med egna medel och en hel del människor från Sverige gör faktiskt det. Förmodligen för att de anser att det är värt det.

Ett annat, aktuellt exempel på individualiserad vård, med fokus på patientens hälsa i stället för på sjukdom finns på Vidarkliniken i Järna. Vården här vilar på en antroposofisk grund vilket innebär att man ser helheten i patienten som både kropp, själ och ande. Behandlingen utgår från patientens hela livssituation och man arbetar integrativt med skolmedicinskt ansvar som kompletteras med mer alternativa behandlingsmetoder.
Här är det inte självklart att läkemedel är det bästa alternativet. Tvärtom har man i en studie visat att patienter som fått integrativ, antroposofisk vård lyckats halvera konsumtionen av smärtstillande läkemedel jämfört med konventionell vård. För de konventionellt vårdade smärtpatienterna ökade istället läkemedelsanvändningen.
Trots detta menar ledande politiker att arbetssättet på Vidarkliniken är utan evidens och i juni 2016 beslutade Stockholms Läns Landsting att avsluta vårdavtalet och inte längre skicka några patienter dit.

Så vi fortsätter att behandla sjuka människor som om de vore bilar och nöjer oss med det. Enda anledningen att det fortfarande är så, beror förmodligen på att de alternativa synsätt på hälsa som finns inte sanktioneras av auktoriteter och myndigheter och att enskilda patienter fortfarande lyssnar på vad auktoriteterna har att säga. Frågan är hur länge till det kommer att hålla..?


Se videoklippet med Dr. Christian Bûttner från Arcadia Praxisi Klinik. Klicka på länken nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=vNE1iNUMjSM

 

Andra länkar och källor:

Stiudie på Vidarkliniken om minskad läkemedelsanvändning:
http://www.mynewsdesk.com/se/vidarkliniken/news/studie-visar-halverad-foerskrivning-av-smaertlaekemedel-efter-vaard-paa-vidarkliniken-84754

Stockholms läns landstings beslut att avtalet med Vidarkliniken upphör:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6463926

Ett patientuppror för Vidarkliniken:
http://www.värnavidarkliniken.se/

Vidarkliniken:
630vidarkliniken-2

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 966Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: