Ett öppet sår som bara frihet kan bota

Författare Stefan Whilde.

Vi svenskar släpar omkring på ett gammalt arv som i sig är ett ärr som då och då går upp och blöder och blir infekterat.

Och för varje gång som såret blir infekterat försöker samhället hämma infektionen. Det kan vara med hjälp av en politisk konflikt (så att vi tillfälligt glömmer bort såret), det kan vara banbrytande forskning som ger oss hopp för stunden, det kan vara skräckrubriker i orwellsk anda om en tidigare ofarlig sjukdom som ”plötsligt” visar sig vara jättefarlig (”Men lugn, gott folk, vi har ett nytt vaccin på gång!”) eller det kan vara en festlig tradition som likt ett plåster täcker över det fula ärret.

Arvet/ärret har sin grund i religionen, i kyrkan, men togs i slutet av 1800-talet över av den socialdemokratiska rörelsen. Det var då som August Palm höll ett brandtal om ”den vårdande staten”. Under statens beskyddande vingar skulle folket få kura.

Staten ger med ena handen (bidrag, mediciner, lösningar) och tar med den andra (höga skatter, sjukdomsdiagnoser, konflikter). Kyrkan hade, som redan nämnts, tidigare den rollen. ”Du står under Gud (staten), lägg din tillit inte till dig själv utan till Gud (Staten), Gud (staten) tar hand om dig men straffar dig också när så behövs.”

Eftersom nu staten ska vårda oss så framstår det svenska medicinska monopolet som ganska begripligt. Det fyller en funktion. Endast skolmedicinen får lindra sjukdomssymtom, endast läkemedelsindustrin får sälja ”läkemedel”. Går behandlingen fel kan vi skylla på läkaren (som i sin tur ofta men inte alltid skyddas av staten/systemet). Vi behöver inte ta något eget ansvar att tala om och skolmedicinen bidrar med att ”vetenskapligt” förklara att sjukdom handlar om kemiska processer som vi människor inte kan styra över. I det läget blir också sjukdomen i sig Gud/staten, eftersom vi måste underkasta oss den. Och vi måste underkasta oss skolmedicinens behandlingar. För vi har ingen egen makt.

I andra länder har människor däremot egen makt. I Tyskland, England, Indien, Frankrike har människor makt. Från och med 2017 har människor makt i Schweiz för då införlivas flera läkekonster – däribland homeopati, örtmedicin och kinesisk akupunktur – i det schweiziska försäkringssystemet. Schweiz inför HÄLSOFRIHET.

I ljuset av övriga världen och i ljuset av demokratins memento framstår det svenska medicinska monopolet som förlegat och förtryckande.

De som ändå slåss för att behålla monopolet har en tendens att (medvetet) vilja missförstå vad hälsofrihet är och betyder. De blandar ihop hälsofrihet med business och tror att alternativmedicinska läkare och terapeuter tänker sko sig på sjuka människor som tydligen inget vet och inget kan och därför inte klarar av att välja själva (det måste ju staten/monopolet göra åt dem).

Monopolförespråkarna menar också att vid hälsofrihet ska alla läkekonster och behandlingsmetoder bedömas på skolmedicinens villkor. Men man kan inte bedöma ett lejon (homeopatin) utifrån en buffels (skolmedicinens) förutsättningar.

Om en läkekonst (skolmedicinen) arbetar efter teorin contraria contrariis curantur (motsatt botar) och en annan läkekonst (homeopatin) arbetar efter teorin similia similibus curantur (lika botar) så inser vi snart att varje läkekonst måste förstås och förklaras utifrån sina egna regler, visioner och praktiska funktioner.

I praktiken innebär hälsofrihet ett prestigelöst och jämlikt samarbete mellan olika läkekonster och behandlingsmetoder på individens villkor och efter individens önskemål och unika situation. Vid sjukdom bör jag, som individ, vara delaktig i valet av behandlingsmetoder. Individens ansvar – individens inflytande.

Hälsofrihet är, precis som yttrandefrihet, näringsfrihet, föreningsfrihet och tryckfrihet, en demokratisk rättighet och en självklarhet i en frisk och levande samhällskropp. Det är hög tid att avveckla det gamla, uttjänta medicinska monopolet och bjuda in människor att ta ett större ansvar. Ansvar ger inflytande och inflytande ger hälsa!

Det är med hälsofrihet som vi botar det blödande, infekterade såret.

 

Stefan Whilde november 2016

3 comments on “Ett öppet sår som bara frihet kan bota

 1. Tänkvärd artikel, verkligen…

 2. Bra och målande skrivet. ”Under Statens beskyddande vingar skall folket få kura.”

  Detta gäller givetvis inte bara hälsa och medicin, utan nästan alla aspekter av våra liv. Det är dock lite som om fjädrarna i ”Statens vingar” sakta förbyts still stål galler som inte tillåter någon att kliva utanför vingarnas ”skydd”.

  Själv ser jag mer Staten som ett Strypkoppel som sakta men säkert drar åt snaran mer och mer, tills det snart inte finns något liv kvar i ”hunden” (folket).

  Men vi får inte glömma att ”Staten” inte är något annat än ord på papper och en massa troende som arbetar för den eller tror att denna fiktion är en del av den fysiska verkligheten. Staten finns bara i våra huvuden. Om vi slutar tro på den, så som de flesta slutat tro på Kyrkans Gud, så upphör den att ha makt över oss.
  Det krävs dock att många får denna insikt, eftersom allt idag har gått så långt att de flesta är så beroende på systemet att det är svårt att bryta sig fri på egen hand. Det pågår en aktiv kampanj att driva in folk i städerna. Säkerligen för att öka vårt beroende. De som bor på landsbygden kan dricka vatten från egen brunn, fylla sin källare och frysbox med mat från sommarens odlande eller gå till någon närliggande gård och köpa potatis, mjölk, ägg, etc. De kan värma sitt hus med ved från skogen. De skulle till och med kunna investera i sol eller vind-el, och bli mycket oberoende av alla monopol.

  Men svensken tycks bara gå i sömnen mot sin undergång och totala förslavning. Hoppas han vaknar innan det är försent.

  http://fredofrihet.blogspot.co.za/2013/09/ar-regeringsmakt-var-nya-religion.html

  • Astrakan on said:

   Word!

   En bra analys av ett allt mer sönderfallande system som behöver förnyelse.
   Ett nytt paradigm behöver se sitt ljus, men vi är än så förblindade av att rädsla för att släppa taget om vårt slaveri.
   Hjärntvätten har varit total.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 969Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>