March 4, 2018

Vet motståndarna vad homeopati är?

altinget homeopati

”Kritikerna har missförstått den homeopatiska läkekonsten”, skriver Eva-Marina Szöges, ordförande för Svenska föreningen för vetenskaplig homeopati i en debattartikel på Altinget, tidningen som bevakar sakpolitiken i Sverige.

Debatten är intensiv inför regeringens beslut i frågan om att eventuellt införliva homeopatiska/antroposofiska läkemedel i svensk läkemedelslagstiftning. Redan nu finns homeopatiska läkemedel registrerade på Läkemedelsverket. Frågan som man nu ska ta ställning till är om den europeiska föregångaren, artikel 16.2, ska kunna gälla även i Sverige. I så fall kan man registrera homeopatiska läkemedel med indikation, vilket betyder att man får påstå vilka effekter som ett homeopatiskt medel har. Det är i sig ett godkännande av att homeopati fungerar.

Homeopatiska medel har attackerats hårt från flera håll i Sverige. Vissa företrädare för skolmedicinen och skeptikerföreningar vill likställa homeopatin med kvacksalveri och kallar det för ”pseudovetenskap”. Men i övriga världen är homeopatin en aktad behandlingsmetod. Inrikesministeriet i Schweiz beslutade under 2016 att homeopati tillsammans med fyra andra alternativa behandlingskategorier ska ingå i den offentliga sjukförsäkringen. Ärendet ska genomgå ytterligare en process och kan efter det börja gälla i maj 2017.

Svenska homeopater ställer sig naturligtvis frågan varför det kan finnas så vitt skilda inställningar och efter den senaste debatten kan man fråga sig om kritikerna ens vet vad de kritiserar?

Homeopatins främsta princip är ”liknande bör med liknande botas”. Detta är samma princip som alla vacciner baseras på, men det förbiser ofta kritikerna. De menar istället att spädningen av medlen är det viktiga med homeopatin och att det betyder att man kan avskriva all effekt. De anser att utspädningen gör att det inte finns något kvar i medlen.
Men detta stämmer inte med homeopatins princip. Det är kombinationen av skakning och spädning som gör att homeopatiska läkemedel får läkande effekt. Exakt hur det går till när potenseringen gör ett medel mer kraftfullt är inte vetenskapligt klarlagt. Men effekten är dokumenterad.

Debatten lär gå vidare inför det kommande beslutet om artikel 16.2 i Sverige. Den 30 juni 2016 går den dispens ut, som godkänner användandet av antroposofiska medel i Sverige. När regeringen ska ta ställning till artikel 16.2 är i skrivande stund inte klarlagt.

 

Läs Eva-Marina Szöges artikel här:
http://www.altinget.se/vard/artikel/homeopatiska-lakemedel-har-positiv-effekt

Homeopati i Schweiz:
http://www.swissinfo.ch/eng/complementary-therapies_swiss-to-recognize-homeopathy-as-legitimate-medicine/42053830
Mer om artikel 16.2:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=URISERV%3Al21230

http://www.regeringen.se/contentassets/8fb249f270ea4d69b0896a8a7e8be700/uppdrag-angaende-homeopatiska-lakemedel-s20138560fs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: