March 6, 2018

Vill överbrygga läger för och emot okonventionell cancervård

630bengt tv4

Bengt Sjöberg framträder ännu en gång med sin mission att hitta och lyfta fram mer okonventionella metoder mot cancer. Foto: Faksimil tv4.se

 

Donationen på 2 miljarder till cancerforskning i Sverige har skapat stor uppmärksamhet. Mest uppmärksamhet har den stora summan fått och det med rätta. Varje år kommer nämligen ett forskaranslag i dignitet med ett nobelpris att delas ut. Det är ett ovanligt stort anslag och det som gör det helt unikt är oberoendet från industrin och att priset vill uppmuntra användandet av okonventionella behandlingar. Målet är främst att hjälpa sjuka människor, utan tanke på att skapa enskilda läkemedel, vinst och patent.

Bengt Sjöberg, finansmannen bakom donationen, har framträtt flera gånger i media med sin mission. I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon den 19 juni 2016 berättar Bengt Sjöberg att det som gett honom energi i sin strävan är sökandet efter en ny behandling som kan fungera för honom själv, men också som kan erbjudas allmänheten via Sjöbergstiftelsen som hanterar donationen. Målet är att ta fram det bästa från både konventionell och okonventionell vård.
Efter att ha tittat in i världen av både skolmedicin och alternativmedicin har han dock märkt att det nästan råder ett krig mellan två läger:

”Tittar du på konventionella och icke konventionella behandlingar är det som två läger och anonymitet dem emellan, som två fiendeläger nästan upplever jag det som. Och det är väldigt synd.”

I Tyskland har privata cancerkliniker som erbjuder okonventionell cancervård ett bra samarbete med universitetssjukhusen. Där finns inte samma tydliga uppdelning som i Sverige. Här i Sverige finns inte ens tillgång till alternativa behandlingar. Just ”alternativ” har fått en dålig klang och man har inte tillräckligt utvärderat de metoderna. Delar av donationen ska därför användas för att bygga upp ett cancercenter i Stockholm, där okonventionell cancervård har en plats.

Bengt Sjöberg säger att hans insatser har ett humanitärt perspektiv. Traditionell cancervård har inte gjort några större framsteg de senaste 50 åren för vissa av de svårast drabbade, det behövs en vidgad syn. Att vidga synen på cancervård är också av ett samhällsekonomiskt intresse. I en utveckling där antalet cancerfall ökar, kan inte skolmedicinen ensamt ta sig an problemet menar Bengt Sjöberg.

Integrativ medicin är ovanlig i Sverige. Det enda alternativet finns än så länge på Vidarkliniken i Järna. Men framtiden för Vidarkliniken är oviss. Just nu pågår en intensiv debatt, där många högljudda röster vill förbjuda dem att använda antroposofiska läkemedel. Det återstår att se om Bengt Sjöbergs initiativ kan påverka opinionen i en annan riktning.

Se inslaget med Bengt Sjöberg på TV4:

https://www.youtube.com/watch?v=VveuhnMETVo

 

Mer om Bengt Sjöbergs donation:

http://2op.se/2016/05/12/stor-cancersatsning-vill-utmana-lakemedelsindustrin/
http://2op.se/2016/05/20/miljarddonator-framtrader-i-svt-for-mer-integrativ-vard-i-sverige/
http://2op.se/2016/05/31/radslan-for-alternativa-behandlingsmetoder-i-varden/

Intensiv debatt om Vidarkliniken i Järna:
http://www.värnavidarkliniken.se/

3 comments on “Vill överbrygga läger för och emot okonventionell cancervård

 1. Alfhild Renbro on said:

  Heja Bengt Sjöberg, som vill satsa lite av sin rikedom till nya komplementära cancerbehandlingar i Sverige då han själv drabbats och därför kunnat fördjupa sig och har med detta fått en ny syn på de så gott som overksamma metoder, som används i bland annat Sverige.
  Bengt fick söka sig till USA, för att få både den breda komplementära och den konventionella behandling som han behövde.
  I Sverige fanns bara nedbrytande cellgifter, röntgenstrålning och andra för kroppen skadliga behandlingsmetoder.
  När en rik människa i hög position gör sig beredd att satsa några miljarder på bättre behandlingsförslag, samt avslöjar bristerna i de nuvarande behandlingsmetoderna, ja då vågar media i alla fall viska lite om det här mycket stora problemet, med våra Svenska cancerbehandlingsmetoder.
  Medierna är annars tystade i de här så viktiga frågorna. Här gläntar medierna dock lite på dörren i den tysta debatten.

 2. Man håller på att bygga världens största forsknings anläggning i Australien för bara cannabis. Förra året gjordes en av de största donationerna i Australiens historia, 33.7 miljoner dollar, eller runt 200 miljoner kronor dedikerat bara till cannabis forskning.
  http://www.theaustralian.com.au/news/health-science/couple-give-337m-to-cannabis-research-at-sydney-university/news-story/53f34cdd71d1b8fab7257968d30a1bbf

  12 miljoner dollar gick i första skedet till upprättandet av den nya forsknings anläggningen i NSW https://www.theguardian.com/society/2015/jun/14/nsw-12m-medicinal-cannabis-research-centre-to-lead-the-world

  Men forskningen ligger steget före i Kanada som precis upphandlat med Kroatien och börjar inom kort skicka THC & CBD kapslar till apoteken i ett av våra EU länder. Kapslar med exakt innehållsförteckning, 5mg THC och 5mg CBD. De utför egna kliniska tester, kontrollerar hela vägen ifrån germinering av frön till kapsel. Detta kan aldrig läkemedelsverket neka inträde på våra hyllor. Sativex slank igenom men deras knappa utrustning för 5 år sen och är ingenting mot vad Kanada kan visa för innehåll idag.
  Here’s the future mate..
  http://www.wrcbtv.com/story/32190510/tilray-becomes-first-company-to-legally-export-medical-cannabis-products-from-north-america-to-the-european-union

  De här kommer LMV inte kunna stoppa.

 3. Tänk om Sverige var lika framsynt som Australien som har ändrat sina cannabislagar helt efter en rikstäckande tv serie om cannabis egenskaper som medicin.

  Australien har ju haft nästan lika hårda lagar som Sverige när det gäller cannabis, men sedan dom sände en film som handlar om cancer och cannabis på deras TV så svängde politikerna och nu så ska Australienska staten starta egna studier med cannabis på sjuka patienter , och dom håller på att öppna världens största forskningsavdelning om cannabis medicinska egenskaper., Så jag vill visa dom två ansnitten som sändes för två år sedan

  Medicinal marijuana in Australia FULL REPORT – Sunday Night (2014) 1/2
  https://www.youtube.com/watch?v=kU5a3WPAqek

  Medicinal marijuana in Australia – Sunday Night (2014) 2/2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 994Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: