March 4, 2018

Sensationellt godkännande av GMO-djur som livsmedel i USA

GMOlax

För första gången har nu ett GMO-djur godkänts som livsmedel. Beslutet fattades av den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) den 19 november 2015 och det gäller en genmodifierad fisk som kallas ”AquAdvantage lax”. Den skapade GMO-laxen kan ta emot högre nivåer av tillväxthormon än vild lax och växer till full storlek på 18 månader i stället för som normalt på 3 år.
Utvecklingen av laxen har pågått under flera år och kritiken mot skapandet av GMO-djur generellt och just denna lax i synnerhet har varit stark. Det finns farhågor om vad som kan ske om GMO-laxen rymmer från odlingarna och kommer ut i öppna vatten. Forskare har räknat på och kommit fram till att den transgena fisken skulle kunna konkurrera ut sina vilda artfränder på 40 generationer, om de skulle komma ut. FDA anser nu att risken för inblandning av GMO-fisk i öppna hav är mycket liten.
Mer kritik riktas även mot att man inte ställer krav på särskild märkning av den nya GMO-laxen. Jaydee Hanson, talesperson för en miljögrupp  i Washington DC, säger till Nature.com att: ”Om detta är en så bra produkt, borde företaget självt vilja marknadsföra märkningen av det”. Men så kommer det troligtvis inte att bli.

Förespråkare för GMO-tekniken när det gäller levande djur spår nu att det detta kommer att sporra utvecklingen av fler GMO-djur. En revolutionerande ny GMO-teknik kallad Crispr Cas9 har skapat möjligheter till att enklare skapa allehanda GMO-experiment. Nyligen lanserades en GMO-microgris i Kina, som man vill sälja som ett trendigt husdjur, där man själv kan välja mönster på grisen.

Frågan som inte ställs i någon vetenskaplig rapportering kring dessa GMO-experiment är på vilken sätt detta påverkar synen på levande organismer. Är detta en väg till mer ”robotisering” när vi nu tillåter programmering av djuren?

 

 

Läs mer:

Salmon is first transgenic animal to win US approval for food

http://www.nature.com/news/salmon-is-first-transgenic-animal-to-win-us-approval-for-food-1.18838?WT.mc_id=TWT_NatureNews

Gmo-djur godkänns som människoföda i USA:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6306929

Genmodifierade laxar farliga i frihet:

http://fof.se/tidning/2013/8/artikel/genmodifierade-laxar-farliga-i-frihet

GMO-mikrogrisar såldes som söta husdjur i Kina:

http://2op.se/2015/10/05/gmo-mikrogrisar-saldes-som-sota-husdjur-i-kina/

Nu kan vi skapa en GMO-människa:

http://2op.se/2015/03/21/nu-kan-vi-skapa-en-gmo-manniska/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 969Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: