March 4, 2018

Fd anställd på Läkemedelsverket: ”arbetssättet påminner om en sekt”

kaliber LMV

Sveriges Radio Kaliber gör en granskning av myndigheten Läkemedelsverket i Sverige. Och bilden som kommer fram är oroväckande för patientsäkerheten.

 

Förra veckan (2015-11-02) sände Kaliber ett program om vaccinet Gardasil och en rad unga flickor som blivit allvarligt sjuka efter att ha tagit vaccinsprutan mot livmoderhalscancer. Programmet handlar också om hur Läkemedelsverket bortprioriterat undersökningen av en misstänkt biverkning av Garadsil, sjukdomen POTS. Denna sjukdom har symptom som liknar det som de intervjuade flickorna visar.
Den före detta anställda och säkerhetsexperten för Gardasil Rebecca Chandler berättade då i programmet att hon mötte motstånd när hon ville gå vidare med misstänka POTS-biverkningar av Gardasil. Utan grund plockades hennes misstanke bort.

Denna veckas Kaliber (2015-11-09) fortsätter att granska Läkemedelsverket. Det handlar bl a om Faranak Azarbayjani som är en tidigare medarbetare på Läkemedelsverket. Hon var med om att få en artikel publicerad i British Medical Journal maj 2013, där de efterlyste lite fler studier som skulle belysa problematiken med narkolepsi på grund av andra influensavacciner än Pandemrix. Även om detta var helt korrekt från en vetenskaplig synvinkel – så var artikeln inte välkommen på Läkemedelsverket.  Faranak Azarbayjani berättar att hon inkallats till ett möte, där artikeln slängts i bordet med orden: ”det här är skit”!

Faranak Azarbayjani berättar vidare att det förekommer en tystnadskultur på Läkemedelsverket där man mobbas för sina åsikter.
Citat ur programmet:
”Nu hade det kommit inflytelserika personer som hade bildat en grupp. Arbetssättet påminde lite om en sekt, som styrde och ställde och man var lite rädd för att säga sina åsikter och då var vetenskapen inte lika viktig längre.”

Programmet visar en allvarlig bild av verket där den som går emot ledningens uppfattning stämplas som rättshaverist. Fler anonyma medarbetare ger också bilden av att när de presenterar material som är till nackdel för läkemedelsbolag, blir de ifrågasatta på sitt yrkeskunnande.
Som en återkoppling till förra programmets Rebecca Chandler, som ville utreda vaccinet Gardasil, kommer nu en bild fram av att den som överhuvudtaget pratade med henne i fikarummet, hamnade i ”svarta påsen”.

 

Hör hela Sveriges Radio Kalibers inslag i sin helhet:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/631410?programid=1316

 

Förra programmet om vaccinet Gardasil:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/627768?programid=1316

2 comments on “Fd anställd på Läkemedelsverket: ”arbetssättet påminner om en sekt”

  1. Jag tycker ni ska lyssna på vad han säger.. Dr Peter Gøtzsche exposes big pharma as organized crime

  2. Eva-Lena Vallentin on said:

    Tack!
    Det är verkligen på tiden att läkemedelsverket synas i sömmarna. De ska jobba för människors hälsa och inte som idag för läkemedelsindustrins vinster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: