March 4, 2018

TV: TTIP Svensk offentlighetslag anpassas – mer sekretess tillåts

Sverige vill sekretessbelägga stora delar av sin inblandning i eventuellt kommande frihandelsavtal – TTIP.

Efter president Obamas besök i Sverige hösten 2013, överlämnades en proposition med förslag på lagändringar inför Sveriges deltagande i olika frihandelsavtal. Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask överlämnade förslaget som innebar följande, citat:
”Syftet med sekretessbestämmelsen är att säkerställa att svenska myndigheter kan uppfylla internationella förpliktelser om sekretess och tystnadsplikt, i den utsträckning detta krävs för att Sverige ska kunna delta i det internationella samarbetet om exempelvis frihandel.”

Beslutet klubbades i riksdagen i november 2013. Från och med den 1 januari 2014 kunde då fler dokument hemligstämplas vid internationella samarbeten. Den svenska offentlighets- och sekretesslagen har alltid ansetts som ett signum för ett öppet samhälle, men nu är det alltså slut med det.

I propositionen inför beslutet pekade regeringen bl a på ett specifikt fall där lagändringen hade gjort skillnad. Exemplet beskriver när Peter Einarsson, företrädare för Ekologiska Lantbrukarna ville ta del av en i Danmark sekretessbelagd bilaga om en genmodifierad foderbeta.
Efter en del genomgångar i olika instanser, kom man fram till att det var fritt fram att läsa. Men det var då. Efter att lagen trätt i kraft, blir det nu omöjligt att ta del av den information som våra myndigheter grundar sina beslut på.
Detta bekymrar Peter Einarsson, företrädare för Ekologiska Lantbrukarna.
Han menar att den obalans som redan finns mellan en liten organisation och en stor statlig myndighet, jordbruksverket i detta fall, riskerar att bli större.

 

Se TV-inslaget om beslutet och vad det kan innebära i praktiken.

 

Läs mer:

http://2op.se/2013/11/21/sa-har-blev-beslutet/

http://2op.se/2013/11/21/ska-sverige-fa-vara-med-och-spela-internationella-matcher/

http://2op.se/2013/11/19/svensk-lagandring-ger-mer-sekretess-vid-internationella-samarbeten/

http://2op.se/2013/11/15/wikileaks-hemliga-forhandlingar-lackta-infor-frihandelsavtal/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: