March 5, 2018

GMO-mikrogrisar såldes som söta husdjur i Kina

gmo gris

Den revolutionerande nya GMO-tekniken kallad CRISPR/Casp9, uppfunnen i Sverige, har öppnat en ny värld av möjligheter när det gäller genmodoifiering av människor och djur. Den etiska diskussionen kring tekniken har varit omfattande. En rad forskare gick i våras ut i tidningen Nature i ett upprop om att undvika genmanipulerade försök på mänskliga celler. Forskarna menade att vi inte vet vad denna GMO-teknik skapar och vilka konsekvenser den får.

Men inte alla har hörsammat denna varning. I Kina pågår just nu flera försök med den nya tekniken. Nyligen publicerades nyheten om att man skapat en GMO-mikrogris. Syftet var att genmodifiera en gris ämnad för husdjursmarknaden. Den lilla grisen visades upp på Beijing Genomics Institute (BGI) i Kina med prislappen 1 600 USD. Yong Li, teknisk chef på BGI, menar att det var ett sätt att utvärdera den framtida marknaden där man kommer att kunna erbjuda grisarna som en beställningsvara med färgval och mönster. Denna GMO-teknik spås en framtid även för andra husdjur såsom hundar eller katter.

Kritiker menar att dessa söta grisar, som lockade en stor publik, kan vara en distraktion för annan mer seriös forskning. Några risk- och konsekvensanalyser presenterades inte i samband med detta gris-jippo.

 

Läs mer:

http://www.nature.com/news/gene-edited-micropigs-to-be-sold-as-pets-at-chinese-institute-1.18448

http://www.nature.com/news/don-t-edit-the-human-germ-line-1.17111

http://2op.se/2015/03/21/nu-kan-vi-skapa-en-gmo-manniska/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6143946

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 993Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: