March 4, 2018

Ett omritat medielandskap i krig

nw vitmaktmedier

Ett mediakrig har blossat upp.
Etablerad media håller på att tappa greppet om sina läsare och tittare. Det finns säkert många förklaringar till varför det sker, men just nu ligger fokus på vad etablerad media kallar ”alternativ media”.

Med alternativ media menar man högerextrema och högerpopulistiska medier som får stor spridning på webben. Den bild som målas upp är att alla medier som ägnar sig åt att beskriva en annan sida av ”verkligheten” är av ondo och högerextrema.
Redaktören på NewsVoice, Torbjörn Sassersson, beskriver i en ledare situationen som att gammelmedierna använder en härskarteknik för att behålla makten själva:

”Taktiken handlar om att gammelmedierna forcerat försöker koppla samman högerextremism, rasism och antisemitism med nya nätmedier/alternativmedia. Det är dock bara en desperat söndra-härska-taktik för att vidmakthålla sina egna maktpositioner.”

Canal 2nd Opinion är liksom NewsVoice alternativmedia. Vi intervjuar personer och lyfter frågor som annars inte skulle komma i närheten av en TV-studio. Genom det serverar vi en ”alternativ” verklighet. Men detta gör oss inte till en del av den högerextrema ”alternativmedia” som just nu diskuteras. Vi vill främja mångfalden, inte inskränka den.

Mediakriget som pågår just nu handlar om en röjd anonym identitet som skriver böcker och bloggar på en högerextrem sajt. Det började med att Dagens Nyheter envist jagat anonyma ”Julia Caesar” för att få en intervju i samband med en artikel om ”alternativa medier”. De misslyckade intervjuförsöken uppmärksammas då olika hotfulla situationer uppstått kring dem. Detta får Expressen att röja identiteten. Ett avslöjande som skapat många och olika starka reaktioner.
Expressen säger att de ville skapa en öppnade debatt genom avslöjandet. Men den avslöjande artikeln handlar mer om att påpeka felaktiga åsikter. Utöver att vara högerextrem, är nämligen ”Julia Caesar” engagerad i frågor om elöverkänslighet och amalgamförgiftning! Vilken relevans de två senare engagemangen har för hela frågan, beskrivs inte närmare.

 

Här bor journalisterna.

har bor journalisterna

De flesta etablerade journalister som beskriver vår verklighet idag är välbärgade svenskar som bor i Stockholms innerstad. En undersökning som Institutet för mediestudier gjort visar att nästan hälften av Sveriges journalister bor i Stockholms län, en tredjedel i Stockholms stad. De umgås i snäva kretsa och det finaste betyget en journalist kan få, är när ens gärning tas upp av många andra etablerade medier. De som får lön för att beskriva verkligheten idag, är alltså en lite grupp med snäva ramar som gillar att dunka varandra i ryggen.
Debattören Emanuel Karlsten lät göra en enkel kartläggning av hur stor spridningen av Sveriges Radios artiklar var under samma period som Fria Tiders. Svaret blev att Sveriges Radio författade 1 096 nätartiklar, Fria tider 68 stycken. Det är ca 1600 % fler artiklar. Spridningen på sociala medier däremot gav Fria Tider 969 delningar per artikel, jämför med Sveriges Radio som hade 60 delningar per artikel. Det är är 1500 % fler delningar.

sr vs FT

1 096 publicerade nätartiklar från föregående vecka och jämförde med rasistiska Fria tiders 68 publicerade artiklar under samma period. Resultatet fick mig att tappa andan lite: Fria tider hade totalt sett flest delningar, kommentarer, gilla-klick. Engagemang, helt enkelt. 65 924. Knappt 600 fler än vad Sveriges Radios samtliga tusen artiklar skrapat ihop. – See more at: http://www.gp.se/kulturnoje/1.2815427-emanuel-karlsten-beratta-ocksa-om-det-som-inte-ar-sant#sthash.OsWPVXUM.dpuf

 

De nya medierna som lyfter fram ett högerperspektiv på samhällsproblemen har alltså stor spridning. De refererar ofta till att ”gammelmedia” mörkar sanningar som de själva anser sig lyfta fram. Läsarna och tittarna har uppenbarligen ett stort behov av att media vidgar sina perspektiv. Men när de ”vidgade perspektiven” går åt ett och samma håll (mot högerextremism), främjas knappast mångfalden.

Medierna i Sverige med de riktigt stora resurserna ger oftast samma bild av nutida skeenden. Det är ett stort problem som kommer att straffa sig i längden.

 

Läs mer:

NewsVoice ledare:
http://newsvoice.se/2015/09/02/vita-maktmediernas-kamp-mot-hogersajter-blandas-samman-med-alternativmedia/

Mediakriget i punktform:
http://www.andreasekstrom.se/om-en-hatstorm-och-nagra-mordhot/

Debattblogg om ”Julia Caesars” engagemang i elöverkänslighet och ”amalgamsjuka”:
http://www.dagenssamhalle.se/blogg/2015/09/expressen-och-julia-caesar-17901

Här bor journalisterna:
http://journalisterna.mediestudier.se/

Emanuel Karlsten om Sveriges Radio vs. Fria Tider:
http://www.gp.se/kulturnoje/1.2815427-emanuel-karlsten-beratta-ocksa-om-det-som-inte-ar-sant

6 comments on “Ett omritat medielandskap i krig

 1. Kanske börjar svensken få nog. Annars verkar det som de flesta sväljer den officiella ”korrekta” linjen om hur man skall vara och vad man skall tycka och tänka.

  Men även de mest trogna medborgarna börjar se att landet sakta men säkert går åt helvete och är på väg att upphöra som nation. Speciellt om de levt ett antal år och jämför livet idag med det för ett antal år sedan.

  När man inser att något är fruktansvärt fel, så börjar man lätt att se bortom gammelmedierna för svar och information.

  Om politiker bara var korkade – borde då inte 50% av deras beslut vara gynnsamma för oss?

  • Canal2op on said:

   Precis Kent!
   Vi på 2op har genom åren fått erfara div. påhopp i medier, men i takt med att en allt mer uppmärksammad allmänhet ser man också att kritiken fått andra vägar. Ofta kan en engagerad allmänhet skapa mycket genom att bli skyddare av det fria ordet. Jag tror att man värnar om det nya som håller på att växa fram ur en informations och sanningstörst. Det är glädjande att se, och en balans i hur vi uppfattar saker kommer nog i sinom tid. Just nu vill vi bara få ut vår frustration och ilska mot ett samhälle som inte fungerar helt som det ska. Men etablissemanget har själv bäddat för vad som nu växer fram över hela världen.

 2. Det finns ett uppdämt behov av goda exempel och goda nyheter som ger hopp, och tar sinnet ur det grepp av rädsla som stänger av kreativitet och känslor.
  Kanske siter som tar upp samarbete, odling, och andra saker som ökar känslan av att ha den avgörande rollen i situationer som uppkommer.

 3. Barockt on said:

  xmaverickx on

  Fria Tider är just en högerextrem tidning fast man inte vill framstå som sådan.
  FT tillhör de nationalsocialistiska medierna som är väldigt framträdande nu då SD vädrar luft.
  Sen har vi en räcka vänsterradikala tidningar som inte är bättre de.

  Det är en salig röra med webmedia åt både höger och vänster. Troligen för att traditionell media är både PK och opålitlig i sin rapportering.

  2nd opinion och Newswoice är det enda jag behöver

  • Bosse J on said:

   Fria tider blir varken extremt höger eller nationalsocialistiskt bara för att du inbillar dig det.
   Kan du utveckla lite mer vad det är som är extremt höger och nationalsocialistiskt med dem?
   Tröttsamt.

 4. xmaverickx on said:

  Fria Tider har jag dock inte så mycket till övers för, arroganta skitstövlar som ALDRIG svarar på mejl eller ger någon som helst respons på tips man ger dem.
  De påminner mest om konTROLLerad opposition.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 966Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: