March 4, 2018

Tror Uppsalaforskare på tidsresor ?

melhus resor

Får professorer ljuga hur mycket som helst? Den frågan kan man ställa sig när man lyssnar på en föreläsning med professor Åsa Melhus, som hölls på Läkaresällskapet 24 april 2007.

Åsa Melhus är överläkare och professor i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon är flitigt anlitad av Socialstyrelsen och bedriver även forskning i klinisk bakteriologi. Hon är en välmeriterad auktoritet inom sitt område och många lyssna på vad hon har att säga.
Omkring 2007-2010 förekom hon flitigt i den offentliga debatten om användandet av silver i samhället. Då handlade det om huruvida silvrets antibakteriella egenskaper var en bra sak att använda eller inte. Det fanns då silver i allt från kläder och plåster till kylskåp och tvättmaskiner. Åsa Melhus var en skarp kritiker av silveranvändningen och menade att det kunde leda till antibiotikaresistens. Hennes påstående fick dock mycket mothugg. Ingen lyckades påvisa att hennes tes stämde, trots omfattande försök och man kallade hennes forskning mycket vag och osäker. Trots detta, fick hon mycket utrymme i media, där hon ofta varnade specifikt för produkten kolloidalt silver.

Så kommer vi då till den rena lögnen, som hon drog till med för att förstärka budskapet om att kolloidalt silver var en dålig produkt.
Vid en föreläsning för Läkaresällskapet den 24 april 2007 visar Åsa Melhus en bild på Rosemary Jacobs, som är ett välkänt fall av sjukdomen argyri.
Argyri är ett är kosmetiskt tillstånd som gör att man får en blåaktig hudfärg efter att ha fått i sig för mycket silversalter. I Rosemary Jacobs fall hade hon behandlats med näsdroppar innehållande silvernitrat, vilken var vanligt på 1950-talet. Men detta bryr sig inte Melhus om att berätta. I stället håller då upp en flaska kolloidalt silver och säger att ”Rosemary Jacobs käkade Ionosil när hon var ung”. Det var därför som hon fick argyri.

Åsa Melhus kanske tror på tidsresor? För Rosemary Jacobs insjuknade på 1950-talet och produkten som Melhus anklagar vara orsaken började tillverkas 2001.
Hade alltså Rosemary Jacobs rest 50 år bakåt i tiden till 2001, köpt Ionosil och sedan rest tillbaka till 1950-talet för att hinka i sig kolloidalt silver och få argyri? Det kanske kan vara uppslag för ny forskning på Uppsala Universitet, hur så spektakulära tidsresor uppstår.

Klicka på bilden för att se klippet med Åsa Melhus på Läkaresällskapet 2007 (från Facebook):

melhus ionisil

Citat Åsa Melhus:
”Här har vi en bild på en dam som har utsatts för silver under en längre period, jag kanske inte behöver tala om vilken jag menar. Vad hon gjorde var att när hon var ung så käkade hon Ionosil. Och Ionosil kan ni köpa i hälsokostbutiker var som helst ute på stan. Nu åt hon ju det under en längre period, så det här händer inte över en natt. Men den här färgen som hon har i sitt ansikte, går inte att sminka bort, det går inte att göra sig av med. Är det så att silvret inlagras, så är det så.”

Debatten om silver som ett medel för att döda svampar, virus och bakterier tog nyligen fart igen. I en hel artikelserie i Helsingborgs Dagblad hängdes en producent av kolloidalt silver ut med namn och bild. Han utmålades som kvacksalvare. Artikelserien byggde på inlägg från en privat facebook-grupp som då hade över 20 000 medlemmar. Flertalet medlemmar där, hade blivit friskare av kolloidalt silver. Reportern som skrev artikelserien frågade inte en enda av de positiva användarna. Däremot ringde han upp Åsa Melhus, för att få utlåtande från en expert.

Åsa Melhus prisades som Årets Folkvette av tidningen 2000-talets Vetenskap 2007, för sin villfarelse om kolloidalt silver (sid 5):
http://www.2000tv.se/tidning/slutsalda_tidningar/2000taletsvetenskap_nr4_2007.pdf

Åsa Melhus i Sveriges Radio 2010:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=4048047

Artikel Ny teknink 2012
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3476052.ece

Mer om kolloidalt silver och Åsa Melhus falska påstående:
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1654

One comment on “Tror Uppsalaforskare på tidsresor ?

  1. Frågan är om Åsa Mellhus överhuvudtaget vet vad hon pratar om eller ens tänker på vad hon säger. Ionosil började tillverkas år 2001 – inte 1901 och inte heller 1951. Åsa Mellhus förefaller inte ha riktig koll på den fjärde dimensionen. Kolloidalt silver verkar hon inte heller någon vidare kunskap om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 971Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: