March 4, 2018

TV: Varför behövs alternativmedicin ?

VARFOR BEHOVS ALTERNATIVMEDICIN

Vi ställde frågan: ”varför behövs alternativmedicin?” till fem kloka personligheter vid 2000-talets Vetenskap’s seminarium i Malmö den 19 april 2015.
De svarande är Leif Lundberg, civilingenjör och managementkonsult, Ralf Sundberg, docent och läkare, Anna Böhlmark, journalist, Erik Enby, läkare och Sanna Anandala, dr. i immunologi och författare.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE KLIPPET !

4 comments on “TV: Varför behövs alternativmedicin ?

 1. xmaverickx on said:

  Det nya Sjukdomspalatset http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/Det-nya-sjukhuset/, kommer att bli minst 10 miljarder dyrare än beräknat.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-karolinska-tio-miljarder-kronor-dyrare-att-bygga_4539858.svd
  Här snackar vi Babels Hus.
  Där ”…forskning ska bidra till att nya forskningsresultat snabbare omsätts i nya behandlingsmetoder och läkemedel för patienten.”
  Visst LÅTER det bra.

 2. Bo G Jonsson on said:

  Alternativmedicinen eller snarare helhetsmedicinen ses fortfarande som ett stort hot för skolmedicinen. När det gäller hälsa och sjukvård borde det vara en självklarhet att den bästa möjliga terapin skall erbjudas patienten. Dagens sjukvård är många gånger bristfällig där prestige och ekonomiska intressen går före patientens bästa. Skolmedicinen utgår ofta från Newtons föråldrade, mekaniska synsätt där patienten ses som en mekanisk maskin som består av olika avgränsade delar. Läkare utför en symptombehandling istället för att se människan som den helhet hon är och ta reda på den bakomliggande orsaken till sjukdomen. Helhetsmedicin måste införas i sjukvården istället för dagens fragmentmedicin om en seriös sjukvård skall kunna bedrivas värd namnet. Vi måste införa en radikal förändring när det gäller vårt synsätt hur vi som människa egentligen fungerar. De kroppsliga symptomen är endast en begränsad del när det gäller vår hälsa och vår funktion. Därför måste vi även ta stor hänsyn till vår själ och till vårt universella medvetande om vi skall kunna förstå oss själva och kunna skapa en helhetsbild. Det är förvånansvärt att inte ett holistisk synsätt och en helhetsmedicin ännu inte har etablerats i dagens sjukvård trots åratal av forskning. Det förefaller som om det föreligger en brist när det gäller empatisk medvetenhet. Dagens medicin och sjukvård har visat att vår logiska kunskapshjärna är begränsad och att vi fortfarande famlar i mörkret. Vi borde därför aktivera och komma i kontakt med vårt universella medvetande för att genom detta kunna få klara insikter. Även den kända placeboeffekten borde tas på större allvar eftersom det har visat sig att placeboeffekten genom tillit och tankekraft har kunnat bota även svåra sjukdomar utan andra läkemedel har intagits. Dessutom har inte placebo i form av sockerpiller några biverkningar som de vanliga läkemedlen har. Det är hög tid att vi inför empatisk medvetenhet när det gäller hälsa och sjukvård och när det gäller synen på hur vi som människa egentligen fungerar.

  • Då borde det vara upp till förespråkarna för alternativmedicinen att ta fram seriösa alternativ till dagens sjukvård. För mig är alternativmedicin alldeles för brett från mindre behandlingar som synes helt rimliga i sitt tillvägagångssätt till sådant som är fullständig rappakalja. Befintlig sjukvård kommer aldrig implementera alternativmedicin om inte alternativmedicinen har någon typ av självrannsakan. Man kan jämföra det med ex. något av alla 100-tals forsknings & utvecklings företag som finns i Sverige, som ofta startas och bedrivs av ex. en läkare eller forskare och som spenderar sällan mindre än 10 år på studier för att få fram en ny medicin som kan godkännas. Just detta förfarande är ju inte alltid aktuellt avseende alternatvimedicinen, men som sagt, om inte alternativmedicin-rörelsen kan lägga ett antal behandlingar (istället för att att endast påpeka att alternativmedicinen skall implementeras) så tror jag inte det är görligt, konsekvensen av det skulle vara att om man kommer in med ett sjukdomsymptom så skulle det finnas 100-tals olika alternativmedicinska behandlingar vilket är praktiskt omöjligt att hantera.

   • Kalle P on said:

    Det är inte det det handlar om. Det handlar om att du ska ha möjlighet att själv välja som i Tyskland och andra Europeiska länder. Sverige är det mest inskränkta landet i Europa samtidigt som vi dras med en allt sämre sjukvård som ingen längre tror på. Valfrihet handlar inte om mediciner som inte fungerar. Det finns stor kunskap om t.ex homeopati utanför Sverige. I Sverige försöker man stoppa homeopati i stället. Robert Hahn har t.ex gjort vetenskapliga studier på homeopati och kommit fram till att det är betydligt bättre än placebo. Kolloidalt silver är annan verksam medicin som man med alla medel försöker stoppa. Trots att man använt det inom sjukvården sedan många år. Stor klinisk erfarenhet ses i användargrupper över hela världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: