March 4, 2018

Livsmedelsindustrin hjälper till att stifta livsmedelslagar

livsmedel mondelez

Skulle du lyssna på ett nutritionsråd med representanter från företag som Coca-Cola, Fun light, Risifrutti, Kellogs, Unilever och Nordic Sugar? Det är åtminstone vad intresseorganisationen Livsmedelsföretagen hoppas på som bildat just en sådan grupp näringsrådgivare. Samtidigt deltar man även aktivt i att stifta livsmedelslagar både i Sverige och internationellt.

LIVSMEDELSFÖRETAGEN är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige. Med sina 850 medlemmar är målet att driva livsmedelsfrågor i samhället till fördel för branschen, lobbyism med andra ord. Organisationen består av nyckelpersoner från stora aktörer inom livsmedelsindustrin som ser till att hålla livsmedelsföretagen i strategiskt viktiga sammanhang i samhället.
Lobbyister håller sig nära politiker som fattar beslut. Därför finns olika avdelningar inom Livsmedelsföretagen, som kan tilltala beslutsfattare i samhället. Det finns bl a en forsknings- och innovationsgrupp, en löneavtalsgrupp, en nutritionsgrupp (ovan nämnd) och så en grupp med specialintresse för livsmedelslagstiftning kallad Kommittén för livsmedelslagstiftning.

På intresseorganisationens egen hemsida skriver man följande text:
Kommittén för livsmedelslagstiftning (KLM) tar aktiv del i utformandet av livsmedelslagstiftning inom Sverige, EU och i vissa fall Codex samt bevakar vad som sker i övriga Norden.
KLM samordnar Livsmedelsföretagen kontakter med myndigheter och organisationer i frågor som rör livsmedelslagstiftning och som är av gemensamt intresse för Livsmedelsföretagen företag.

Livsmedelsindustrin är en bransch med mycket pengar och man använder sina resurser för att strya samhället i den riktning man önskar. Det är inget man försöker dölja.

Bland deltagarna i Kommittén för livsmedelslagstiftning finns representanter från Nestlé, Semper, Carlsberg, Lantmännen, Scan, Findus, Dafgård och även Mondelez. Mondelez är ett världsomspännande livsmedelsföretag som verkar i 165 länder med intäkter på 35 miljarder dollar. Mondelez International är stolt medlem av Standard and Poors 500, NASDAQ 100 och Dow Jones Sustainability Index. Mondelez har i olika sammanhang anklagats för ett nära samarbete med biotech-företaget Monsanto. I den just nu pågående debatten om GMO-märkning i USA, är Mondelez ett av de företagen som motarbetar märkning av GMO-innehåll.
Mondelez kända varumärken är Oreo-kakor, Milka choklad, Cadbury, mm. I Sverige saluför de varumärken som Marabou, V6, Stimorol, Gevalia, O’boy, Daim och Philadelphia.

 

Livsmedelsföretagens alla referensgrupper:
http://www.livsmedelsforetagen.se/om-livsmedelsforetagen/referensgrupper/
http://www.livsmedelsforetagen.se/

Om Mondelez:
http://www.prnewswire.com/news-releases/mondelez-international-names-joseph-neubauer-to-board-of-directors-300000060.html

Mondelez/Kraft en del av GMA, som motverkar GMO-märkningen:
https://www.organicconsumers.org/essays/great-boycott-monsanto-and-gma

Mondelez Sverige:
http://www.mondelezinternational.se/about-us/mondelez-sweden

 

livsmedelsforetagen

2 comments on “Livsmedelsindustrin hjälper till att stifta livsmedelslagar

  1. Om lagstiftning och påverkan: Viktigt att allt som kommer från företagen är transparent och publiceras. Tyvärr stiftade riksdagen en lag som kan ge automatisk sekretess, men vi får ändå testa den och begära ut material

    Transparens här OCH bland råd och medarbetare till Livsmedelsverket (även t ex Jordbruks- och Läkemedelsverken) är nödvändigt. Alla råd och anknutna ska vara identifierbara. Dessa såväl som medarbetares anknytning till företag och organisationer bör också redovisas. Därtill borde alla våra professorer och docenter tvingas registrera sina aktuella och tidigare ekonomiska kopplingar och ägarskap – t ex vill företagsägande professorer bara visa sin akademiska titel, inte att de äger tex ett biotechföretag.

    Mondelez (fd Kraft Foods), visst äger väl Monsanto det?

  2. Med dr Annika Dahlqvists artegna LCHF-kost, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit frisk som en nötkärna.

    Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 971Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: