March 4, 2018

Attack mot ekologisk odling – ett sätt att sälja in GMO?

eko odling svalt

Är det GMO-industrins senaste taktik, att sälja in GMO-odling som ett framtida miljövänligt alternativ till ekologisk odling?

GMO-industrin har länge kämpat i motvind. Inom EU har många länder haft en skeptisk gemensam hållning, men i juni 2014 fattades ett nytt beslut som frångick den gemensamt kritiska inställningen till GMO och att de i stället är upp till varje land att bestämma regler för eller emot GMO-odling. En del menar att det ger större frihet att utesluta GMO, medans andra säger att detta blir ett lättare landskap för GMO-lobbyister att verka i. Det blir svårare att säga nej.

Den senaste tiden har flera GMO-förespråkare talat om ekologisk odling som ett ohållbart produktionssätt. Man attackerar bilden av att ekologisk odling är av godo och att det är ett framtida produktionssätt att satsa på. Ekologiska varor efterfrågas allt mer. Folk vill ha mindre gifter i sin mat och köper mer ekologisk mat än någonsin.
Detta verkar GMO-lobbyisterna ha tagit fasta på och ett av argumenten att börja odla GMO är att man menar sig ha mindre behov av bekämpningsmedel och gifter, eftersom egenskaper kan laboreras fram som gör växterna mer tåliga och i sig själva giftiga för skadeinsekter.
Den senaste attacken mot ekologisk odling står ett flertal professorer kopplat till SLU för. De skriver gemensamt en artikel i Svenska Dagbladet den 16 november 2014 med rubriken ”Ekologisk odling – vägen till svält”. De vill punktera bilden av att ekologisk odling är en bra framtida livsmedelsproduktion och avslutar artikeln med följande fras:
”Ett vetenskapsbaserat jordbruk utan ideologiska förtecken är vägen framåt.”

GMO-förespråkande forskare till attack mot ekologisk odling:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ekologisk-odling-vagen-till-svalt_4105533.svd

Svar på debattartikel:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bredsida-mot-ekologisk-odling_4105747.svd

GMO-förespråkare Marit Paulsen attackerar ekologisk odling:
http://www.svt.se/opinion/ekologiska-odlingar-loser-inte-varldens-matproblem

Genklippet – gentekniken som kommer att rädda världen från svält och miljöproblem:
http://www.formas.se/PageFiles/3450/genklippet_maten_miljon_och_den_nya_biologin.pdf

Ekologisk odling + GMO = SANT:
http://2op.se/2014/03/19/ekologisk-odling-gmo-sant/

Ny GMO-policy inom EU klubbad:
http://2op.se/2014/06/12/ny-gmo-policy-inom-eu-klubbad/

3 comments on “Attack mot ekologisk odling – ett sätt att sälja in GMO?

 1. Rolf Löfgren on said:

  Det är absolut nödvändigt att stoppa GMO-produkter. Lika nödvändigt är att stoppa TTIP: http://ttippen.se/

  Läs gärna boken ”Hotet mot Livet” av William Engdahl, det är en skrämmande men nödvändig bok om GMO och elitens agenda: http://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&author_id=1&product_id=50

 2. Annemarie G Wouda on said:

  Har aldrig läst så mycket skitprat . Naturlit vis kommer ingen att svälta om man utesluter GMO , konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel . Däremot om GMO får fäste kommer fler få allvarliga sjukdomar . dödliga också . Börjar dem att sprida GMO säd så blir risken att det sprids till andra ytor som inte är menat för GMO och det är klart då får dessa odlare svårt att kalla det ekologiskt . För människors, husdjurs , wilt . skog ängar och jord Förbjud GMO och lägg ner Monsanto svårare än så är det inte. Börja med fler ekologiska småbruk istället . Sluta med alla dessa djurfabriker . och sen Monsanto och era anhängare sluta med skitsnacket. sluta att betala folk för att gå era ärenden för även om de får pengar så kan pengarna inte hålla dem friska för evigt heller. Monsanto har ni inte förstört tillräckligt när ni tvingade på lantbrukarna konstgödsel och köpte upp forskarna som var av annan mening. Tyvärr fanns inte internet på den tiden annars kanske ni blivit stoppade redan då och åker , odlings och betesmarken hade fortfarande varit frisk.

  • Barbro Nygård on said:

   Annemarie, jag tror du har rätt. Har en teori om att konstgödsel och bekämpningsmedel i maten skapar en massa sjukdomar typ cancer, så om vi renare mat så kommer kostnaden för sjukvården att bli mindre och på så sätt kan vi också avskaffa hungern i världen… Detta är en teori som jag har ,,,,, hävdar inte att detta är vetenskap….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 969Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: