March 4, 2018

Dagdrömmande barn är sjuka och ska medicineras

daydream

Rubriken är tillspetsad, men faktum är att det nyligen har framtagits en ny diagnos för barn som dagdrömmer, är tankspridda, blyga och mentalt långsamma. Den kallas Sluggish Cognitive Tempo, SCT.
Diagnosen har tagits fram ur gruppen som diagnostiserats med ADD och ADHD och anses kunna bli ”den nya ADHD”, eftersom man väntas hitta många barn att ge denna diagnos.

Kritiken har varit massiv, då många menar att man nu håller på att diagnostisera helt naturligt barndomsbeteende och att allt egentligen handlar om att fylla läkemedelsbolagens kassakistor. Den ansedda tidskriften Journal of Abnormal Child Psychology ägnade hela elva artiklar på 136 sidor i januari 2014 för att beskriva denna nya diagnos och det anses av kritiker vara köpta artiklar för att marknadsföra Sluggish Cognitive Tempo. Målet sägs vara att den så småningom ska hamna i diagnosbibeln DSM, som följs av många som ställer psykisk diagnos och skriver ut psykofarmaka.
Läkemedelsindustrin är redan inkopplade. Vissa av forskarna som bidrog till tidskriftens texter är finansierade av läkemedelsbolaget Eli Lilly. Deras tidigare ADHD-medicin Strattera ses som en möjlig behandling av den nya diagnosen. Enligt NY Times uttalade en taleskvinna från Eli Lilly att de finansierade forskning av den nya diagnosen för att kunna tillgodose behovet av medicin runt om i världen.

 

Läs mer:
http://www.huffingtonpost.com/allen-frances/no-child-left-undiagnosed_b_5139060.html

http://www.nytimes.com/2014/04/12/health/idea-of-new-attention-disorder-spurs-research-and-debate.html

http://link.springer.com/journal/10802/42/1/page/1

http://www.behaviorismandmentalhealth.com/2014/04/29/sluggish-cognitive-tempo-a-new-diagnosis/

http://www.youtube.com/watch?v=1t7X6uhgB4E

http://sv.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders

 

2 comments on “Dagdrömmande barn är sjuka och ska medicineras

  1. anders on said:

    Snart sagt varenda mänsklig känsla eller stämning har nu en diagnos. Att vara människa och uppleva känslor har alltså blivit sjukligt. Det enda som inte diagnosticeras eller erkänns som en defekt är avsaknad av känslor/empati dvs sociopati och psykopati.

  2. Pingback: Dagdrömmande barn är sjuka och skall medicineras – om girighet och vansinne får lov att råda! | Friskare barn och unga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 971Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: