March 6, 2018

Ekologiskt odlat är annorlunda på molekylnivå

eko skillnad

Ekologiskt odlad mat efterfrågas allt mer. I takt med efterfrågan har utbudet ökat. Som konsument litar vi på de olika märkningarna och certifieringarna som finns. Men hur kan man vara säker på att märkningen är rätt? Forskaren Axel Mie vid Karolinska Institutet presenterar nu forskning från ett dansk-svenskt forskarlag som kan bevisa skillnader i den ämnesmässiga sammansättningen när man jämför ekologiskt och konventionellt odlade grödor.

Forskaren Axel Mie menar att när efterfrågan av ekologiska varor ökar och priset normalt sett är högre, finns det risk för fusk och därför kan det finnas anledning att ta fram metoder för att säkerställa att en gröda verkligen är ekologiskt odlad.
Det har länge diskuterats om ekologiskt odlad mat är bättre för hälsan, förutom det faktum att den är fri från bekämpningsmedel. Nu kan man vara något på spåret, eftersom man sett att hela ämnessammansättningen är annorlunda. Forskarteamet säger sig inte ha belägg för specifika hälsovinster med ekologiskt, men man kan säga att det är större skillnader mellan odlingssätten än vi tidigare trott.

Läs mer:
http://www.extrakt.se/jordbruk-och-djurhallning/ekologiskt-eller-konventionellt-odlingssattet-lamnar-spar-i-vaxten/

http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/epok-centrum-for-ekologisk-produktion-och-konsumtion/nyheter/2014/3/ekologisk-odling-gar-att-spara-pa-molekylniva/

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00216-014-7704-0

 

3 comments on “Ekologiskt odlat är annorlunda på molekylnivå

  1. Pingback: Vi är vad vi äter – Carl Norberg intervjuar William Engdahl om GMO | secret mind control in sweden and world wide

  2. stig lönnqvist on said:

    Vilken rappakalja, finns det nån som har sunt förnuft som får detta till bra forskning.”det har länge diskuterats om ekomat är bättre för hälsan förutom det faktum att den är fri från bekämpningsmedel…..????” Eller detta ” Det kan finnas skillnader för hälsan som nödvändningsvis inte beror på antalet vitaminer och näringsämnen i en gröda, kan finnas andra saker i grödorna som är viktigare för hälsan…???”

  3. Tack för en bra information om Ekologiska grönsaker. Det var mycket informativt och bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 994Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

View Mobile Site
%d bloggare gillar detta: