March 4, 2018

Ekologisk odling + GMO = SANT ?

gmo ekologiskt

Är den ekologiska odlingen på väg att närma sig GMO-tekniken?
Den frågan har varit aktuell tidigare och väcks återigen efter ett inslag i Vetenskapens värld på SVT den 17 mars 2014. I inslaget om GMO presenterades citat från forskare. Ett citat lyder:
”Jag ser ingen motsättning mellan GMO och ekologiskt”. Just detta giftermål aktualiseras lite då och då.

Ett tidigare exempel på det är från ett seminarium som arrangerades av Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA) hösten 2012, med rubriken “Sustainable agriculture – does it need modern biotech?”. Som talare på seminariet deltog paret Pamela Ronald och Raoul Adamchak. De har tillsammans skrivit en bok om hur genteknik och ekologisk odling kan förenas och höll ett föredrag om det.
En av deltagarna på detta seminarium var ordföranden för Ekologiska Lantbrukarna, Carl-Eric Ehrenkrona. Han är parallellt med detta ordförandeskap även ledamot i Kungliga skogs- och lantbruksakademien, en organisation som är uttalat för utveckling av modern genteknik.
I samband med en frågestund på seminariet kom frågan till Ehrenkrona om det finns en möjlighet att kombinera ekologisk odling och modern genteknik? Svaret fick många att höja på ögonbrynen och det citerades i flera medier:

”– Ge oss ett bra och konkret exempel på en användbar genmodifierad gröda för våra svenska förhållanden så är vi definitivt beredda att pröva frågan, sade Carl-Eric Ehrenkrona.” (Citat Miljöforskning Formas, under rubriken Eko-bönder öppnar för GMO)

Ekologiska lantbrukarnas ordförande Carl-Erik Ehrenkrona var inte helt avvisande. – Vi behöver också ett gott exempel på att det är någonting bra, sa han.” (Citat Lantbrukets affärstidning 5/9 2012)

Efter detta sensationella uttalande gick Ekologiska Lantbrukarna ut med en dementi på sin hemsida. Även Lantbrukets affärstidning hade en notis med rubriken ”Ekoordförande skeptisk till gmo”. Det var tydligen en allt för kontroversiell åsikt då, men som nu alltså aktualiseras igen. Vilken forskare som citerades i SVT:s Vetenskapens värld, framgår inte i programmet.

Ett annat aktuellt exempel är att KRAV nu gläntar på dörren för en mer tolerant syn på GMO. I sitt senaste förslag som är på remiss vill man tillåta oundvikligt GMO-innehåll i KRAV-märkta produkter, något som många har reagerat mot.
Vad denna trend innebär är svårt att se idag, men frågan är om man med hjälp av ”gröna organisationer” försöker klä om GMO-tekniken i en ny ”greenwashing-kavaj” ?

 


Källor:

SVT Vetenskap: ”Genmodifierat på framfart”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/
http://www.svtplay.se/video/1899895/del-9-av-18-brandskattningen-av-visby

Ekologiska lantbrukarnas ordförande uttalar sig positivt till GMO:
http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/September-2012/Innehall/Ovriga-artiklar/Ekologiska-lantbrukarna-oppnar-for-GMO/

http://www.atl.nu/lantbruk/gmo-ven-f-r-ekoodlare

Dementi av det positiva GMO-uttalandet:
http://ekolantbruk.se/nyheter/rattelse-vi-vill-inte-oppna-dorren-for-gmo
http://www.atl.nu/lantbruk/ekoordf-rande-skeptisk-till-gmo

Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA)
http://www.ksla.se/
http://www.ksla.se/ledamoter/ehrenkrona-carl-erik/

KRAV och GMO:
http://2op.se/2014/02/14/remissforslag-tillat-oundvikligt-gmo-innehall-i-krav-produkter/

Greenwashing:
http://2op.se/2014/02/19/greenwashing-med-saljande-grona-argument/

 

gmo dementi

One comment on “Ekologisk odling + GMO = SANT ?

  1. Peter on said:

    Dags för en märkning som verkligen garanterar helt GMO-fri mat till oss som inte litar på GMO eländet. Det är svårt nog att hitta Ekologisk mat idag men jag tycker att det blir bättre och bättre men GMO fritt verkar bli svårare. Om en vara är både insektsgift och mat kanske den inte bör ätas (t.ex. majs från Monsatos).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 971Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: