March 4, 2018

Analys visade GMO-innehåll i KRAV-märkt ekologisk honung

gmo sverigessmabrukare

Nyheten om remissförslaget inför de kommande uppdaterade KRAV-reglerna har fått stor uppmärksamhet. Retoriken i förslaget om behovet av ett gränsvärde för oundvikligt GMO-innehåll har väckt reaktioner. KRAV skriver så här i avsnittet som handlar om GMO-innehåll:
Ett högre gränsvärde för fodermedel motiveras av att de största fodermedelsföretagen hanterar eller inom en snar framtid kommer att hantera GMO-foder i samma fabriker som GMO-fritt foder. Det är därmed stor risk för oavsiktlig och tekniskt oundviklig inblandning av GMO”.

KRAV marknadsför sin märkning av produkter som om de vore fria från GMO, men de utför ingen egen mätning. Samtidigt skriver de följande på sin hemsida:
KRAV kan inte lova att en produkt är helt fri från GMO eftersom det kan komma en insekt med pollen från en GMO-odlig som ligger flera kilometer bort, som befruktar en planta i en ekologisk odling… Men att äta KRAV-mat är dock så nära du kan komma att äta GMO-fritt, produktionen har skett utan medveten inblandning av GMO.”

Förbundet Sveriges Småbrukare publicerade 2012 en artikel i samband med att biodlare, konsumenter och miljövänner själva bekostat ett oberoende test för att analysera innehållet i honung. Resultatet från analysen visade att ICA:s KRAV-märkta honung I love eco, hade starka tecken på innehåll av genmodifierat material. Den aktuella honungen producerades delvis i Argentina, ett av de länder i världen som producerar mest GMO. Men KRAV ansåg inte att det var ett hinder med märkningen, trots riskerna med GMO-inblandning. I artikeln intervjuas Kristin Cooper, pressansvarig på KRAV. Hon säger att några regelbundna analyser av KRAV-produkter inte görs, för att det är för dyrt och krångligt. Biodlare Ann-Charlotte Berntsson anser att det är förskräckande att KRAV inte har någon GMO-egenkontroll. Hon var en av initiativtagarna till analysen som genomfördes. Eftersom det är ett så stort producentansvar, ville de se med egna ögon hur det stod till med innehållet i honungen.

http://sverigessmabrukare.se/nyheter-fran-tidningen-smabrukaren/91-diffus-spridnig-av-gmo-stort-problem.html

http://www.krav.se/ar-krav-certifierad-mat-fri-fran-gmo

http://www.krav.se/sites/www.krav.se/files/1-3_allmanna_regler-_sammanfattning_regelforslag.pdf

3 comments on “Analys visade GMO-innehåll i KRAV-märkt ekologisk honung

 1. Hedvig Lönnqvist on said:

  Hej,
  Krav, jag tycker det är mycket viktigt att ni lever upp till att vara GMO-fria. Det är farligt att anpassa sig bara på grund av att andra vill använda GMO. Stå fast för era åsikter, det är därför ni har era kunder! Det är mycket möjligt att många kommer sluta köpa kravmärkt om ni smyger er över till ”andra sidan”. Många jag pratar med och försöker övertala att köpa ekologiskt är redan misstänksamma och tror inte på att de produkterna är bättre än andra icke ekologiska. Se till att det blir värt att handla hos er och att ni håller vad ni lovar och att ni HAR KONTROLLER! Om ni inte har kontroller så slutar till och med jag som är verkligen insatt att handla hos er, för då kan ni ju bara lura alla.
  Hälsningar Hedvig Lönnqvist

  • stig lönnqvist on said:

   Vad är alternativet! Måste väl ändå vara uppenbart att krav odlingar blir kontaminerade. Hur ska man bli helt giftfri när det finns gifter i luften. Snart får ekobönderna i skåne lägga ner verksamheten för skåne ska bli en frizon för GMO grödor. Tror att ekoproducenter har händerna bundna. Det är upp till oss konsumenter att protestera INNAN giftodlingarna kommer igång

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: