March 4, 2018

Fd generaldirektör för Kemikalieinspektionen visselblåser i ny bok

makt plast gift

Ethel Forsberg arbetade som generaldirektör för Kemikalieinspektionen i nio år. Under åren som generaldirektör såg hon ett maktspel bakom kulisserna som hon nu vill delge allmänheten i form av en visselblåsarbok, ”MAKT PLAST GIFT & VÅRA BARN”.

Ethel hävdar att politiker och myndigheter har mörklagt hur farliga kemikalierna i vår vardag verkligen är. När Ethel ville ta tag i de farliga vardagskemikalierna blev hon stoppad och fick rådet att inte ta ytterligare initiativ på området.
Ett av de stora problemen är att tillverkarna av t ex platsprodukter, inte har någon skyldighet att berätta vilka kemikalier som används, vilket även gör att frågan försvinner.
Varför situationen är som den är, menar Ethel, beror på den enorma tillväxt som kemiindustrin haft under det senaste halvseklet. Produktionen har gått från 7-400 miljoner ton årligen. Industrins makt är stor och politiker viker sig i frågan i rädsla att stöta sig med stora arbetsgivare.

Hon ger även en känga till Livsmedelsverket som bl. a. tystar ner hur kemikalier överförs direkt till våra spädbarn via bröstmjölken.

Livsmedelsverket fick nyligen annan mycket skarp kritik för att ta alldeles för lättvindigt på varningarna för kemikalien Bisfenol A. Många forskare slår larm om att denna kemikalie är farlig även vid små doser. Men det lyssnar inte Livsmedelsverket på, utan ger kemikalien grönt ljus genom att luta sig på uppgifter från EFSA (European Food Safety Authority). Kemikalien är ofarlig tills motsatsen är bevisad, resonerar Livsmedelsverket.
Enligt kritiker finns mer än 250 forskningsstudier som visar skadliga effekter av Bisfenol A vid mycket låga doser, men det verkar inte vara bevis nog.

Om Ethel Forsbergs nya bok
http://www.sarstad.se/1592_MAKT_PLAST_GIFT_&_VAARA_BARN

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2543144

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-liknar-formynderi_8959978.svd

https://www.facebook.com/GiftMaktPlastochDittBarn

Livsmedelsverket Bisfenol A:
http://www.dn.se/debatt/oansvarigt-av-staten-att-blasa-av-bisfenol-a-larmet/

One comment on “Fd generaldirektör för Kemikalieinspektionen visselblåser i ny bok

  1. Pingback: Småbarnsmamma om kemikalier: ”Det borde inte vara mitt ansvar” : Canal 2nd Opinion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 969Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: