March 4, 2018

Vad ser Carl Bildt som inte andra ser?

expr bildt

En av de riktigt stora nyheterna under 2013 har varit övervakningen av världens medborgare via telefon och internettrafik.
Många har ignorerat tanken av att vara övervakad med argument såsom att man inte har något att dölja. Andra har liknat övervakningen med intrång i privatlivet, ”som att leva med öppen toalettdörr”. Sedan finns det de som beskrivit övervakningen i ett vidare perspektiv och menat att övervakningen kan innebära fördelar för politiska ledare som i sitt arbete med opinionsbildning kan få viktig kunskap om den stora massans vanor.

Från övervakande myndigheter är argumenten solklara, det är en kamp mot det moderna samhällets terrorister.

Det som är en annan sida av myntet i övervakningssamhället är de fria medierna. Det som möjliggör hela övervakningen. Ett fritt internet och stor tillgång till mobiltelefoni.

Frihet låter lockande. Inga gränser, frihandel, inga tullar, frihet att uttrycka sig, frihet att publicera sig. Vi vill alla ha frihet. Och det slår nu Carl Bild ett stort slag för, inför supervalåret 2014.
Carl Bild har varit mycket fåordig kring nyheterna och rapporteringen om övervakningen. Men nyligen skrev Carl Bildt i en debattartikel i Expressen om Sverige som ett föredöme för frihet på nätet och kopplar det till NSA.

Carl Bild beskriver att fri tillgång till internet är ett hot mot hierarkierna i världen. Han säger att frågorna om friheten på nätet tillhör de viktigaste utrikespolitiska frågorna. Han beskriver sig som en hjälte, som slåss för frihet och lyckats få det fria ordet på internet klassat som en mänsklig rättighet i FN.

Och vad är det då som Carl Bildt ser, som inga andra politiska ledare gör, som vill behålla makten? Vad är fördelen med ett fritt internet?
Finns det kanske en fördel för ”moderna politiker” att slå ett slag för att hålla internet fritt?
Utan fritt internet, finns inga hjärnor att övervaka. Utan ett fritt internet är det svårt att på ett förfinat sätt styra in opinionen på t ex att ett frihandelsavtal verkligen är svaret på världsekonomins undergång.

Och just med tanke på de ekonomiska intressena skriver Carl Bild i slutet på debattartikeln:
”Världsbanken menar att om andelen som använder bredband i ett samhälle ökar med cirka tio procent så ökar dess tillväxttakt med mer än en procent. Det betyder enorma tal i till exempel Afrika i dag.”

I sin egen blogg kommenterar Carl Bildt 2014, supervalåret där omkring 40% av världen kommer att gå till val, såsom det viktigaste för att stå upp för demokratin och friheten i det demokratiska Sverige.

Men glömmer han inte det viktigaste av allt? Att en demokrati behöver bygga på välinformerade väljare.

Just nu finns det fler välinformerade övervakningsstater, som kan tacka det fria internet för möjligheten att kartlägga opinionen, medan den enskilda väljaren fortsätter att famla i blindo och får nöja sig med den information som delges via mainstream media.

Läs mer:
http://www.expressen.se/debatt/sverige-ett-foredome-for-frihet-pa-natet/

http://henrikalexandersson.blogspot.be/2014/01/bildt-spelar-ut-annu-en-bluffhand-om-fra.html

https://twitter.com/anneramberg/status/418342317649838081

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vad-vill-carl-bildt_8856540.svd

http://carlbildt.wordpress.com/2013/12/31/2014-spannande-och-viktigt-ar/

2 comments on “Vad ser Carl Bildt som inte andra ser?

  1. Sverige verkar vara det land i Västvärlden som snabbast ändrat sin politik i riktning mot nationell sönderslagning, samt verkar strax vara helt i händerna på de stora hemliga organisationerna.
    Carl Bildt är väl den idag mest skrupelfria och aktive lakejen, som möjligen har till uppgift att bana väg för den nya ”ordningen”.

  2. Helge Andersson on said:

    Man missar att ”övervakningen” kan ge så mycket annat. Vad håller företag X på med? Vilka umgås forskare Y med? Vilka invändningar/argument kommer tjänstemännen i EU att ha i kommande förhandling? Vilken ränta kommer riksbanken att sätta? Finns det någon hemlig kursdrivande information i VD Z:as E-post? Vad kommer att avgöra valet mellan JAS och Super Hornet? Vem vacklar i beslutet?

    Är bra naivt om man tror regeringar lägger ner 1000-tals miljarder för att ev hindra några terrorister. Terrorister är bara svepskälet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 973Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: