March 4, 2018

Säpos utpressningsretorik i avlyssningsfrågan

sapo pressar

Citat från Sveriges Radio Ekot:
Vi misstänker en terrorattack i Stockholms city och får in information som gör att det är värdefullt för oss att undanröja. Och det här får vi på fredag kväll klockan 20 utanför kontorstid. Svaret, med manuell hantering, innebär att vi får leveransen på måndag förmiddag. Då smäller det i Stockholm city med 800 döda. Jag tror inte att man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden.”

Det var vid ett möte hos internetleverantören Bahnhof, som Kurt Alavaara, signalstrategisk rådgivare i Säpos ledning, uttalade denna hotfulla retorik.
Sveriges Radios Ekot har tagit del Bahnhofs VD:s Jon Karlungs inspelning från mötet, gjord med dold mikrofon. Vid mötet framgår det tydligt att Säpo använder retorik med förtäckta hot och insinuationer, för att få internetleverantören att gå med på att tillåta direktåtkomst.
Efter att det via media blivit känt att det nu finns programvara som möjliggör direktåtkomst för Säpo via stadsnäten, hoppade många stadsnät av samarbetet med Säpo. Även tele- och internetleverantörer drog sig tillbaka, och nu verkar det alltså som om att Säpo är ute på någon form av marknadsföringsturné för att få som de vill.

Frågan är vem som är boven i dramat just nu? Målar man upp tillräckligt otäcka skräckscenarion, verkar kan man kunna motivera vilka förberedande åtgärder som helst.

big data

 

Det gränssnitt som brottsbekämpande myndigheter använder sig av för att hämta in uppgifter kallas för ITS27. Företaget Maintrac har skapat en ITS27-lösning så att man via stadsnäten kan överföra uppgifter till Säpo och Rikskriminalpolisen. Överföringen går alltså från stadsnäten, via Maintrac till Säpo och Rikskriminalpolisen. Själva överlämningen granskas av Maintracs personal, alltså inte av myndighetspersoner.

Vilka är då Maintrac, som fått detta förtroendefulla uppdrag?
I styrelsen för Maintrac sitter bl. a. Frank Bekamp. Han var tidigare VD för Finet AB, ett kommunalt bolag som tidigt skapade ett eget stadsnät i Finspång. Han fick dock lämna posten efter en schism inom företaget, där man hade olika uppfattning om ”personliga värderingar och strategiska ställningstaganden”.
Frank Bekamp var sedan projektledare för Telö 11. Telö 11 genomförde i november 2011 en övning som syftade till att testa krisberedskapen och utreda stadsnätens funktion vid densamma. En slutsats som kom efter övningen i november 2011, var att det fanns ett stort behov av en nationell samverkan mellan stadsnät. Något som man nu kan se, spelar stor roll för Säpos övervakning.
Vid övningen 2011 deltog även bl. a. SOS Alarm, Polisen, Försvarets radioanstalt (FRA) och Försvarsmakten.

Läs mer:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5735453&playaudio=4797926

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5735453

http://sv.wikipedia.org/wiki/ITS27

Rapporten från övningen Telö 11:
http://www.ssnf.org/Global/Rapporter/SSNf%20rapport%20Tel%C3%B6%2011%20slutlig.pdf

Mer om Maintrac:
http://www.metro.se/teknik/bahnhof-kan-stammas-for-att-de-varnar-dig-for-sapo/EVHmkA!dYWkkJKUQLYIg/

http://www.folkbladet.se/nyheter/finspang/default.aspx?articleid=5118001

One comment on “Säpos utpressningsretorik i avlyssningsfrågan

  1. Innan de verkliga terroristerna som jobbar inom informationskontrollorganisationerna avslöjas så kan de fortsätta lobba sådan här retorik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: