April 11, 2018

TV: Sekretessbelagd GMO-information förblir hemlig

peter eriksson 2optv

KLICKA HÄR FÖR ATT SE INSLAGET !

Mer sekretess vid internationella samarbeten — vad innebär det i praktiken?

Från och med den 1 januari 2014 kan fler dokument hemligstämplas vid internationella samarbeten, det har riksdagen klubbat igenom. Men vad innebär detta i praktiken?
I propositionen pekar regeringen bl a på ett specifikt fall där lagändringen hade gjort skillnad. Exemplet beskriver när Peter Einarsson, företrädare för Ekologiska Lantbrukarna, ville ta del av en i Danmark sekretessbelagd bilaga om en genmodifierad foderbeta.
Efter en del genomgångar i olika instanser, kom högsta förvaltningsdomstolen fram till att det var fritt fram att läsa.
Men det var då.
Efter att lagen trätt i kraft, blir det nu svårt att ta del av den information som våra myndigheter grundar sina beslut på, om de är sekretessbelagda i något annat land.
Detta bekymrar Peter Einarsson, företrädare för Ekologiska Lantbrukarna.
Han menar att den obalans som redan finns mellan en liten organisation och en stor statlig myndighet, jordbruksverket i detta fall, riskerar att bli större.

Införandet av GMO-grödor har varit omtvistat. Hur blir det nu? Vem ska nu granska myndigheternas godkännande?

Läs mer:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Sekretess-i-det-internationell_H003192/?text=true

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101KU6&doctype=bet

https://lagen.nu/dom/ra/2000:22

http://www.notisum.se/rnp/domar/rr/RR000022.htm

http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1557434&fileOId=1564320
(2.2.7 Utrikessekretess sid 15)

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article252857.ece

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-offentlighetsprincipen-urholkas_8743728.svd

http://ekolantbruk.se/

#TTIP

5 comments on “TV: Sekretessbelagd GMO-information förblir hemlig

 1. Pingback: Den offentliga makten utgår inte från folket….. | transparentabrev

 2. Stalla on said:

  All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. – http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Demokrati/Grundlagarna/Regeringsformen/
  Trodde jag fram till för ca ett år sedan…..
  Politikerna lyssnar inte på folket….. eller jo en lyssnade, en från Miljöpartiet, en av de 394 som företräder folket. Då jag natten innan detta röstades för fick veta om att denna lag var på väg att smygas in, och det säger jag för att något så viktigt som detta knappt alls hade rapporterats i media … host..host….. kan kallas för smygas, skrev till alla 394 riksdagsledamöter och bad dem skjuta upp på röstningen tills allmänheten hade fått t adel av detta och hinna ha något att säga till om. Från ca kl 18-19 kvällen innan startade jag en namninsamling med nästan 1000 röster… denna plus brev till ledamöterna fanns mejlade till VAR OCH EN före kl 8 morgonen därpå, samma dag som röstningen. EN besvarade sig att svara….. Så mejlen kom fram men de andra BRYDDE SIG INTE OM detta alls. HUR KAN DE DÅ GÖRA ANSPRÅK PÅ ATT DE REPRESENTERAR FOLKET??? Är JAG inte en del av folket?????
  NU har precis det som förfarades tagit skepnad.
  När ska detta få ett slut???

  • Bengt Fogdin on said:

   Politikerna är bara intresserade av våra röster, för att kunna få (fortsätta att) sitta vid köttgrytorna, de är inte intresserade av att lyssna på vad vi har att säga.

 3. Ytterligare ett steg mot att helt hamna i klorna på agrojättarna! Illa av Riksdagen, de vet inte vilken trappa de går ned på! De stora drakarna ler av förtjusning o dregglar över att ta över Europas marknad och jordbruksmark o giftbespruta värdefulla odlingsytor och natur samt släppa ut GMO grödor ur sin fålla med okända konsekvenser för människor och ekosystemen.

  Blir bestört och arg!

  Mr. Razorsedge

 4. Dan Uhrbom on said:

  Våra myndigheter blir alltmer Tvärtommyndigheter. De skyddar farliga sakers etablering i samhället mot kärleksfulla, intelligenta medborgares rättigheter att värna om sig själva, sina familjer och vänner. Nyss var det strålningar och vaccinationer. Och nu detta. Finns troligen mer.

  Det är dags att dra myndighet efter myndighet inför domstol efterhand som bedrägerierna uppdagas.

  Var finns denna domstol? Är det EU? Är det FN? Är det någon annanstans? Eller måste vi skapa en ny, oberoende domstol? Det borde inte vara omöjligt efter alla tydliga bedrägerier som vissa myndigheter gör emellanåt. Det är ju snart val, vilket kan öka möjligheterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

39 681Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: