March 5, 2018

Ska Sverige få vara med och spela internationella matcher?

spela matcher

I dag debatterades i riksdagen förslaget om ändring av sekretessreglerna för att uppfylla utländska myndigheters krav vid internationella samarbeten.

I debatten jämförde moderaten Andreas Norlén lagändringen med en fotbollsmatch. ”Vi vill gärna vara med att spela fotboll, men vi tycker inte om FIFAs regler, vi vill ha egna. Med den inställningen kommer Sverige inte att få spela så många internationella fotbollsmatcher”, var tonläget Andreas Norlén hade.

Skynda, skynda, vi missar tåget. Alla ska vara med och vi får inte bli utanför !
Men vad är det vi skyndar till? Vad spelar vi om? Är frihandel mellan länder svaret på dagens problem? Tillför det den enskilda människan någonting? Och vem går vinnande ur matchen?
Politiker verkar fortfarande stirra sig blinda på sysselsättning och tillväxt. Är det verkligen MER handel vi vill ha? Det är kanske det diskussionen borde handla om, inte hur sekretessreglerna ska utformas. För vem beslutar om Sveriges deltagande i ett frihandelsavtal nuförtiden?

Lyssnar man på politikerna, låter det som om frihandelsavtal är ett avtal mellan länder. Men handel utförs inte av regeringar, utan av enskilda företag. I diskussionerna frångår man helt från detta faktum. I andra färska exempel på frihandelsavtal ges nämligen möjligheter för företag att stämma regeringar som motarbetar företagens vinstintressen. Vid frihandel, är det HANDEL som står i centrum.

I riksdagen var det sekretessen som stod i centrum. Detta blir en förenkling påstod flera. I stället för att godkänna sekretessbehov i fall, efter fall, så gör vi det nu generellt, rakt av. Mindre plottrande, ett mer rakt beslut.
Och vad är det man beslutar?
Den generella trenden inom politik idag är inte att man ska sky marknaden, snarare närma sig den. Politik handlar om att skapa arbetstillfällen. Och vem kan tillhandahålla det? Jo, företagen.
Men vad få pratar om, är demokrati. Väljer vi företagsledare? Har vi insyn i läkemedelsbolagens etik?

Politikerna i dagens debatt framhävde Sverige som ett exceptionellt exempel på en öppen kultur. Meddelarfriheten framhävs. Och kanske det är just det som demokratibegreppet i världen vilar sig på just nu – whistleblowers !

I morgon väntas riksdagen fatta beslut om att ändra offentlighets- och sekretesslagen kl. 16.00

Se debatten i efterhand:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101KU6&doctype=bet

Nyhetskanalen RT ”Need To Know” om frihandelsvatal:

https://www.youtube.com/watch?v=bPIsjH25GHo

 

2 comments on “Ska Sverige få vara med och spela internationella matcher?

  1. Pingback: 21 nov |

  2. Pingback: Society

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 993Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: