March 6, 2018

Svensk lagändring ger mer sekretess vid internationella samarbeten

riksdagen sekretess

Sverige är på väg att sekretessbelägga stora delar av sin inblandning i kommande frihandelsavtal.
Efter president Obamas besök i Sverige i höstas, överlämnades en proposition med förslag på lagändringar inför Sveriges deltagande i olika frihandelsavtal. Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask överlämnade förslaget som innebär följande, citat:

Syftet med sekretessbestämmelsen är att säkerställa att svenska myndigheter kan uppfylla internationella förpliktelser om sekretess och tystnadsplikt, i den utsträckning detta krävs för att Sverige ska kunna delta i det internationella samarbetet om exempelvis frihandel.”

Vad innebär då detta?
Det är alltså en förändring av offentlighetslagen, vilket kommer att innebära att fler uppgifter och dokument kommer att hemligstämplas med hänvisning till att skydda parter i ett frihandelsavtal. Hårdrar man innebörden är det som att frihandelsparterna (läs storföretagen) säger: ”du får inte vara med och handla om du inte kan garantera sekretess på vissa punkter”. Och Sverige svarar med: ”OK, då får vi ändra i
offentlighets- och sekretesslagen”.
Och nu väntas alltså riksdagen fatta beslut om lagändring från den 1 januari 2014.

Frågan är i vilka sammanhang denna sekretess kommer att träda i kraft?
Svenska Journalistförbundet skriver i ett yttrande inför lagändringen följande:

En konsekvens av propositionen kan dessutom bli att det blir svårt eller helt omöjligt att med stöd av offentlighetsprincipen via svenska myndigheter få fram viktiga fakta om exempelvis offentliga upphandlingar, brottsbekämpning, bi– och skadeverkningar hos läkemedelsbolags produkter etc. ”
Det finns alltså en uppenbar risk att medborgarna inte får reda på fakta om t ex läkemedelsbiverkningar.

Till detta kommer den nya situationen med de sk Investor-State dispute settlement-domarna, som i princip ger företagen rätt att stämma regeringar som försvårar ekonomisk vinst. Med andra ord, skulle Sverige lämna ut information om allvarliga biverkningsrapporter från ett stort läkemedelsbolag, då kan Sverige stämmas på höga summor, om denna information anses inskränka på företagets vinstmöjlighet. Om dessa uppgifter nu alls läcker ut, eftersom de ändå förmodligen kommer att hemligstämplas.


Konstitutionsutskottet har gått igenom propositionen och föreslår riksdagen att säga JA till lagändringarna i morgon onsdagen den 20 november kl 16.00. Beslutsfattandet kommer att föregås av en debatt. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.


Källor:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Sekretess-i-det-internationell_H003192/?text=true

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/KU6/

http://www.regeringen.se/sb/d/11767/a/122412

Här kan du följa debatten i riksdagen den 20 november:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101KU6&doctype=bet

17 comments on “Svensk lagändring ger mer sekretess vid internationella samarbeten

 1. Morgan Strålman on said:

  Vi måste snarast införa det demokratiska systemet som redan finns i Schweitz, där folket kan ändra och styra politiska beslut och lagarna. Det verkar akut i detta korrumperade land att genomföra. VALFRÅGA nr 1 !!

 2. Pingback: INSYN – en bristvara i det moderna samhället : Canal 2nd Opinion

 3. Pingback: “Monsantoland” i Sverige | Jin Shin Jyutsu Sverige

 4. Ingrid Ahlinder on said:

  Varför kör förtroendevalda över oss? Makt eller rädsla??

  • Rudolf med den röda on said:

   Man är inte rädda. Det är kontroll över dig man vill ha. Du ska inte styra deras verksamhet, dom ska styra din. Vi är tillbaks till trälarnas tid. Välkommen. Det heter löneslavar i dag, och din frihet ska kringskäras så lite åt gången så du inte ska märka det. Du ska vänjas in.

 5. Pingback: Svensk lagändring som kan klubbas idag 20 nov begränsar offentlighetsprincipen

 6. ”De som värnar om att t ex jordbruks- och livsmedelsverken inte kan vägra lämna ut information om farliga GMO-experiment man genomför tillsammans med det amerikanska företaget Monsanto – eller att socialstyrelsen inte kan hemligstämpla planerade vaccinationskampanjer man genomför i samarbete med t ex Baxter – kan gå med uppropet nedan.” Uppropet skickas direkt till politikernas inbox http://kristofferhell.net/i-dag-rostar-riksdagen-bort-offentlighetsprincipen-for-svenska-myndigheters-kontakter-med-utlandet/

 7. Pingback: Namninsamling startad för att fördröja lagändringsbeslut : Canal 2nd Opinion

 8. Pingback: 19 nov |

 9. Canal2op on said:

  Tack för synpunkter och kommentarer. Det är nog verkligen så att de flesta känner sig tagna på sängen av denna lagändring. Vi lägger ut petitionen på facebook.

 10. internationella förpliktelser mot vem?

  • USA… Allt detta har skett under stort hemlighetsmakeri. Tack vare wikileaks så har vi fått ut lite information om TTIP iaf. Dock i elfte-timmen..

   ”The TPP is the forerunner to the equally secret US-EU pact TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), for which President Obama initiated US-EU negotiations in January 2013.”
   https://wikileaks.org/tpp/

 11. Det kallas korporativism.

  ”Efter andra världskriget har länder som Sverige och Österrike, under långvariga socialdemokratiska maktinnehav, utvecklat korporativistiska drag med samförstånd mellan regering, fack och näringsliv (jfr. saltsjöbadsandan).”

  ”I Sverige kommer detta också till uttryck genom myndigheters och organisationers inflytande i den centrala politiska beslutsprocessen…”

  ”I ett politiskt korporativt system är individens politiska fri- och rättigheter starkt beskurna; den parlamentariska demokratin, manifesterad genom principen ”en man-en röst” är icke-existerande; individens underordning under ”gemenskapen” och statsintresset, nationen, framhävs. Istället består den lagstiftande/rådgivande församlingen (beroende på utformning) av representanter för olika grupper i samhället, som till exempel näringsliv, arbetarorganisationer, sammanslutningar, församlingar och liknande.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Korporativism

 12. Mycket skrämmande utveckling. Anti-demokratiska krafter är i rörelse..

 13. Torbjörn Sassersson on said:

  Det här är helt otroligt obehagligt. Varför har inte detta debatterats i månader innan beslut som ska tas i morgon! På vilken sida står jornalistförbundet egentligen? Varför har inte de verkat för att meddela allmänheten? Hur ska vi nu hinna mobilisera ett motstånd?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 994Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: