March 4, 2018

WikiLeaks: hemliga förhandlingar läckta inför frihandelsavtal

trade

WikiLeaks släpper dokument om USA’s hemliga förhandlingar inför frihandelsavtal

WikiLeaks släppte på onsdagen den 13 november dokument om den sk Trans-Pacific Partnership (TPP). Det handlar om många års diskussioner för att införa ett handelsavtal mellan USA och 11 andra länder runt Stilla Havet. Avtalet innefattar enligt Wikileaks dokument bl a mediciner, utgivningar, upphovsrätt, medborgerliga friheter, internettjänster och biologiska patent.
Förhandlingarna och detaljerna kring detta omfattande handelsavtal har delvis skett bakom stängda dörrar, med lobbyister från stora multinationella företag i spetsen.

Kritiken mot det omfattande avtalet är alltså att det fattas stora beslut som kommer att påverka alla medborgare, utan att man får insyn i diskussionerna som föregår besluten.

Vid införandet av omfattande handelsavtal kommer behov av nya former av domstolar för att hantera eventuella företagsdispyter och intrång i patent och rättigheter.
Historiskt har frihandelsavtal visat sig prövande mot enskilda regeringar. Efter att frihandelsavtalet NAFTA trädde i kraft, utsattes den kanadensiska regeringen för rättsliga prövningar, där landets regler ställdes mot frihandelsavtalets. Stora företag såsom Exxon Mobil, Dow Chemical och Eli Lilly är exempel på företag som utmanat Kanada i frågor gällande regler för oljeborrning till havs, hydraulisk spräckning (”fracking”) och användningen av bekämpningsmedel. Läkemedelsjätten Eli Lilly drog igång ett NAFTA-fall mot den kanadensiska regeringen, efter att man ogiltigförklarade ett patent för en av bolagets läkemedel.

Vid president Obamas besök i Sverige i höstas, diskuterades det transatlantiska frihandelsavtalet mellan USA och EU. I de politiska leden lovprisas detta avtal som en räddning för allas framtid. Man ser det som att välfärden säkras genom att marknaden vidgas. Men få ifrågasätter den makt som näringslivet får, när det bildas en global företagsarena bortom demokratin.

Anledningen till att WikiLeaks släpper dokumenten just nu, är att man vill öppna upp för insyn innan det är för sent. Handelsavtalet TPP väntas nämligen träda i kraft innan 2013 års slut.

 

tpp

 

LÄS MER:

http://wikileaks.org/tpp/

https://wikileaks.org/tpp/pressrelease.html

http://wearechange.org/immediate-activism-stop-tpp/

http://www.huffingtonpost.com/2013/11/13/wikileaks-global-health_n_4269337.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Investor-state_dispute_settlement

http://2op.se/2013/09/04/varfor-kommer-obama-till-sverige/

2 comments on “WikiLeaks: hemliga förhandlingar läckta inför frihandelsavtal

  1. Pingback: 17 nov |

  2. Pingback: Storföretagen stämmer de som försöker skydda befolkningen : Canal 2nd Opinion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 967Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: