March 4, 2018

Ancel Keys och den stora fettmyten.

ancel Keys 2op

Hur utelämnad information kan förändra den sanna bilden.

I intervjun med Ralf Sundberg nämns Ancel Keys som ett exempel på hur forskningsfusk kan gå till. Vi tittar närmre på denne betydelsefulle man inom området hälsa, livsstil och hjärt-kärlsjukdom.

Ancel Keys 1904-2004, hade en brokig karriär som vetenskapsman och forskare. Han studerade bl a fiskars anpassning i salt och bräckt vatten och om hur den mänskliga kroppen anpassas vid vistelser på höga höjder. Stor spännvidd på forskningen med andra ord.

THE K-RATION

Det stora genomslaget kom under Andra Världskriget. Keys involverades i en studie om svält som utfördes på 36 vapenvägrare i Minnesota. Vi den här tiden var det vanligt att vapenvägrande användes i olika mer eller mindre etiska medicinska studier. Studien i sig själv resulterade i en rapport, men den publicerades inte förrän 1950. I stället fick Ancel med bakgrund av studien ansvaret att ta fram ett lätthanterligt paket med proviant till de soldater som USA skickade ut i krig. Han gick då helt sonika till närmsta matbutik och införskaffade det som var billigt och innehöll önskvärd mängd kalorier.

För detta ovetenskapliga tilltag fick han kritik. Han uppmanades att lämna detta uppdrag till andra som var mer insatta i näringslära. Men Ancel Keys gav sig inte. Istället begav han sig till William Wrigley (tuggummi-tillverkaren), och fick en finansiering på $ 10 000. Därpå gick han till godistillverkaren Cracker Jacks. Där fick han inte något ekonomisk tillskott, men väl utformat en vattentät låda att förvara godis och proviant i. Hur Ancel Keys sedan vidare införskaffade de resterande ingredienserna, t ex korv, choklad, citronlemonad och cigaretter, förtäljer inte historien. Men man kan tänka sig att det gått till på liknande sätt. Från sin tidigare studie i svält tog han med sig lärdomen att cigaretter och tuggummi hade en psykologiskt positiv effekt på män i misär. Med denna ”matlåda” fick han ett stort genomslag. Han t. o. m. namngav proviantlådan med sitt efternamn, The K-ration, som utgick i många exemplar och blev mycket omtalad. Cigarettillverkaren och tuggummi-tillverkaren kan tacka Ancel Keys för publiciteten och den ökade försäljningen i samband med kriget.

 

KRation_Supper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THE SEVEN COUTRIES STUDY

Efter denna succé fick Ancel Keys förtroende att studera hälsan hos medelålders män mitt i karriären. Man hade sett att dessa män av någon anledning var överrepresenterade i fall med hjärt-kärlsjukdom. För att vidare studera detta beslutades att studien skulle utvidgas till fler länder, och det är här fuskteorierna tar sin början. Skeptiker menar att Keys valde ut resultat från länder, efter hur han ville att resultatet skulle bli. Andra skeptiker talar om att det från början fanns 22 länder inkluderade, men att de som inte passade in i mallen för tesen att mättat fett är farligt och att hög halt av kolesterol i blodet orsakar hjärt-kärlsjukdom valdes bort. Kvar fanns bara sju länder som ingick, där alla visade på samma trend. Därav fick hela studien sitt välkända namn: The Seven Countries Study.

I den stora studien kom Ancel Keys och hans kollegor fram till att de som åt sk medelhavskost höll sig friskast när man tittade på hjärt-kärlsjukdom. Det allra friskaste folket fann man bland bönder på Kreta. Där hade man lågt intag av mättat fett, men däremot högt intag av t ex olivolja. Och maten bestod till stor del av sk medelhavskost. Det var bl a därför som man fokuserade på att utgå ifrån bra och dåligt fett. Då skapades också den vedertagna sanningen om hur förträfflig medelhavskosten sägs vara. Men, det man utelämnade att nämna i fallet Kreta, var att de Grekisk ortodoxa kristna männen i studien gick på regelbunden fasta, vilket enligt nyare forskning kan bidra till ökad livslängd. Så påståendet att medelhavskost och lågt intag av mättat fett är svaret på ett friskare liv, det är inte hela sanningen.

Sammanfattningsvis ansåg sig Ancel Keys ha forskat fram bevis för att intag av mättat fett, rökning och intag av C-vitamin var de tre stora faktorerna som påverkade hälsan mest. Det visades fram siffror och statistik på exakt hur mycket du behövde minska intaget av mättat fett, hur mycket högre dos C-vitamin du behövde och hur mycket mindre du skulle röka för att kunna sänka dödligheten en viss procent. Detta var då till synes enkla, moderna och revolutionerande fakta som marknadsfördes väl. Faktum är att än idag anses denna studie fortfarande vara den mest omfattande hittills i ämnet livsstil och hälsa. Studien omfattade ca 12 700 medelålders män.

FETTSKRÄCK

Denna stora, väl marknadsförda studie skapade en fettskräck som håller i sig än i dessa dagar. Många menar idag att det mättade fettets farlighet är en gammal myt som bör omprövas. Även huruvida kolesterol är farligt eller inte börjar också ifrågasättas. Och eftersom Ancel Keys ibland omnämns som kolesterol-tesens fader, får hans studier klä skott även för att denna myt kunde skapas. Vad man inte tittade närmre på i den sk Seven Countries Studien, var i vilket sammanhang det mättade fettet intogs. Åt man mycket kakor t ex, tog man bara hänsyn till hur mycket fett man fick i sig. Inte någonstans tolkades mängden socker in i studien. Ancel Keys hade sötsaksindustrin att tacka för att karriären satte fart, och man kan fundera över sambandet mellan detta och varför socker valdes bort som möjlig orsak till vad som skapade sjukdom i det moderna samhället.

 

Avslutningsvis kommer här ett citat ur Livsmedelsverkets information om mättat fett:

Citat:

Varför är fettkvaliteten viktig?

Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar…. En stor sammanställning av flera studier fann att om man ersätter 10-15 gram mättat fett med fleromättat fett minskar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdom med en fjärdedel.

Slut Citat.

 

 

 

Ralf Sunberg intervju:https://www.youtube.com/watch?v=VFmSNNtCsos

Källor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys

http://www.mnopedia.org/event/starvation-experiment-dr-ancel-keys-1944-1945

http://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Starvation_Experiment

http://en.wikipedia.org/wiki/K-ration

http://ije.oxfordjournals.org/content/29/2/260.long

http://www.youtube.com/watch?list=PLCD72F4109EDC4BD8&v=v8WA5wcaHp4

Tidskriften Life: http://books.google.se/books?id=z0kEAAAAMBAJ&lpg=PP1&hl=sv&pg=PA2#v=onepage&q&f=false

http://rawfoodsos.com/2011/12/22/the-truth-about-ancel-keys-weve-all-got-it-wrong/

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPHN%2FPHN8_06%2FS1368980005000881a.pdf&code=245ec9130f4d92fac3e652438a6bb5dd

http://en.wikipedia.org/wiki/Wm._Wrigley_Jr._Company

http://ajcn.nutrition.org/content/85/6/local/ed-board.pdf

 

Fotnot. Företaget Wrigley, som blev en viktig sponsor i Ancel Keys framtagande av soldatprovianten, är  ett mycket stort och inflytelserikt företag. 2008 gjorde företaget en mycket stor investering. Man köpte Rysslands största chokladtillverkare och ett stort varumärke där, A. Korkunov. Prislappen hamnade på 300 miljoner dollar för 80% av bolaget. Året därpå utannonserades att MARS Inc. i sin tur köper Wrigley för ca 32 miljarder dollar. De som stod bakom finansieringen var Berkshire Hathaway, Goldman Sachs och JPMorgan. Berkshire Hathaway är Warren Buffets företag. Det handlar om stora företag med mycket pengar och inflytande som är involverade och delvis står bakom dagens information om kost, näringslära och hälsa.

3 comments on “Ancel Keys och den stora fettmyten.

  1. MickeB on said:

    Dessutom har det kommit fram att åtminstone en av gångerna då Keys undersökte vad de åt på Kreta, så var det under en fasteperiod.

  2. Pingback: Mänskliga experiment i vetenskapens namn : Canal 2nd Opinion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

38 972Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: